Sunday, December 26, 2010

Krismas d Bonn

Salam...26 Disember 2010...

Tatkala aku mencoret kandungan blog ini...salji masih turun dgn lebat...aku baru baca berita Malaysia menewaskan Indonesia 3-0 dlm Piala Suzuki...aku juga baca berita ttg cahaya laser yg d gunakan...aku no komen....sukan bukan subjek kegemaran aku...aku tk nk bygkan tajuk akhbar2 utama d Indonesia esk....

OK arini aku nk citer pasai Sambutan Krismas...hmmmmmm...sebenarnyer beberapa hari sebelum Krismas aku telah menulis status d FB aku ttg sambutan krismas n "me being me"...aku telah mengucapkan "Merry Christmas" kpd pembaca FB aku...n dlm beberapa org yg balas status tersebut ade sorg mamat ni komen...well mamat ni aku tk le kenal rapat...aku kenal dia melalui kawan...in fact aku tk ingat pun nama dia...I mean kalu dia tk letak nama sebenar sure aku tk ingat...opssssssssssssssss...dia la ni sdg buat Phd d Australia...hmmmmm...well...ok aku tk nk citer pasai dia tp aku nk citer pasai ape yg dia tulis...dia telah komen sbb aku wish Merry Christmas...dia quote khutbah Jumaat d salah sebuah masjid d Australia yg dia pergi...n lps tu dia tulis beberapa petikan fatwa n kata2 beberapa Islamic Scholar...

Aku rase sbg seorg Muslim Malaysian aku rase terkejut n rase pelik seorg yg mendapat pendedahan d luar negara in fact masih lagi d luar negara blh bagi komen sedemikian...aku bukan nk ulas ape yg ulamak or the Islamic scholar tu kata...aku rase Islam mengajar byk kesederhanaan n aku rase kite harus menunjukkan imej yg betul utk org respek Islam...aku tk nk ulas ape yg khutbah tu tulis atau ape yg scholar tu cakap...aku cume terkilan...kalu kite tk d benarkan mengucapkan ucapan2 sedemikian so bygkan keadaan nyer d Malaysia...adekah rumah2 terbuka berunsur agama spt Krismas dan Deepavali kite tidak boleh hadir...n kite tk boleh libatkan diri...in fact beberapa minggu yg sudah ade seorg pensyarah universiti yg mengajar bidang berkaitan Islam telah dgn "blunt" mengatakan bahawa Islam mmg tidak membenarkan sambutan2 sedemikian...dia berkata begini dlm forum IKIM...hmmmmmm...

Adekah aku tidak boleh menghadiri rumah keluarga arwah ayah ku yg semuanyer beragama HINDU!!!!...adekah adik2 sepupu ku tidak boleh menghadiri dan mengucapkan Selamat kepada keluarga datuk dan neneknyer yg majoriti nyer beragama Buddha dan Kristian!!!!...hmmmmmm...adekah ini yg manusia2 spt ini perolehi setelah d beri peluang utk belajar ke luar negara???...pelik...yes aku tau Islam tidak membenarkan kite menyambut sesuatu perayaan atas konteks agama atau "roh" sambutan tersebut...in fact I"ve known all these long time ago...mase aku kecik lagi arwah mak aku dh dedahkan kn aku ttg bebenda ni...Arwah Mak aku tk penah pi oversea pun...

Org mcm ni la yg akan musnahkan negara ni dgn all the thinking or all the rubbish...aku pelik...sume org ni dok melaung2kan ttg Islam dlm satu aspek tapi dlm aspek lain senyap n tk nk pulak bagi ulasan...

Aku hidup dlm msyrkt yg berbeza d sini...bar...arak...parti...menjadi budaya mereka...so adekah kerana aku tk minum arak aku harus kurung diri aku n jauhkan diri dr mereka???...aku rase ramai yg pi oversea or dok oversea akan agree ngan aku...kite lebih rapat dgn agama kita d sini berbanding dgn d Malaysia...at least that is what I feels...so adekah aku tk boleh wish kawan2 aku yg majoriti nyer Kristian(well majoriti tk praktis pun)???...aku ingat lagi aku kenal seorg minah Jerman ni...kami berkawan dh lama...I mean aku kt sini pun dh hampir 3 tahun...so aku tgk dia ni pelik...kami mmg rapat tp dia tk penah salam atau peluk aku(ni culture kt sini biler jumpe depa akan peluk n cium...opssssssssssssssss)...so satu hari aku tanyer...dia cakap "bukan ke org Islam tk leh buat mcm tu?" aku terdiam...aku just senyum...kami masih rapat...tu tk termasuk roomate(ofc) aku yg mmg kristian...depa yg akan ingatkan aku ttg sembahyang fardhu (serius kalu depa tk nmpk aku solat depa akan tanyer kenapa) n depa akan make sure aku pi solat jumaat...teman2 aku d sini akan make sure makanan party mereka ade "vegie" atau "halal"...hmmmmmmmm...so sekrg adekah slps sume yg depa buat ni aku tk boleh wish mereka sbb ade sebilangan Ulamak yg berpendapat ia d tegah????

Aku sedih sbb aku rase ramai je org2 yg bukan Islam d Malaysia hendak tau ttg Islam tp mereka takut sbb mrk tk tau mcm maner nk layan kite kalu kite pi umah depa...I mean aku ingat lagi zmn2 sekolah aku...ramai kawan2 Cina n India(India senang sbb ramai yg vegie)...tk tau sama ade kite boleh minum dr gelas yg mereka guna d rumah atau piring yg mereka makan!!!!...serius...tp aku mmg respek depa...setiap kali aku pi umah depa ade je canned drink n kacang...so adekah slps mereka layan aku to that xtend aku tk blh wish depa sbb ade pendapat mengatakan ia d larang oleh agama...

Islam itu indah...Islam itu sempurna...Islam itu sederhana...aku harap ape yg d ajar oleh arwah mak n arwah bapak aku...akan aku bwk sehingga biler2...Insha Allah jika d takdirkan aku ade zuriat...asuhan yg same akan aku beri kepada mereka...

Selamat Hari Krismas n Selamat Tahun Baru semua...

Ikhlas,
Ramli Nordin
Bonn
Federal Republic of Germany

Sunday, December 19, 2010

Dedikasi buat Aina n Family...

Disember 19, 2010...Ahad...beberapa hari sebelum sambutan Hari Christmas...

Salji tebal menyelubungi Bonn...hari ni jugak salji lebat...cantek...aku baru je menerima emel dr Prof Shamsul...aku penah menulis ttg kehadiran dia ke Bonn beberapa minggu yg sudah...pada minggu lps dia telah d anugerahkan status Prof. Ulung oleh KPT...tahniah...sememang nyer dia layak...aku selesa dgn dia dan dia sememangnyer seorg yg tinggi ilmu nyer...tk sangka pulak emel ucapan tahniah aku d balas dgn elemen2 merendah diri...inilah namanyer Prof. Ulung...bangga pulak aku kenal dia in person...hehehehehehe

Ok hari ini aku nk dedikasikan blog aku ni kpd Aina a.k.a MamaSita yg berada nun d Boston, USA...minggu ni beliau n keluarga akan berangkat pulang ke Malaysia...sekejap masa blalu...diam tk diam dh dua tahun dia d Boston...rase nyer br je kami bceriter ttg pengalaman hidup negara org n ber"celoteh" ttg JPA...Kedutaan Malaysia...etc...tup2 dia dh nk berangkat pulang...Tahniah...

Tahniah n terima kasih kepada Aina sbb selalu melayan permintaan aku utk jurnal2 yg sukar aku perolehi d sini...Aina adalah antara org yg sering aku contact utk mendapatkan jurnal selain Semin, Nazli n Azirul...hehehehehehe...senang ade kawan2 merata2 ni...

Aku selalu terpikir mcm maner wanita2 yg berkeluarga n memiliki anak2 kecil spt Aina bergelumang dgn ijazah lanjutan...aku mmg respek habis...aku yg bujang pun terkonteng2...depa mmg patut dpt pujian n patut d beri ucapan tahniah yg amat tinggi...TAHNIAH AINA...

So dgn nukilan ringkas ni...aku ingin mengambil kesempatan ini utk mengucapkan Tahniah n Selamat Pulang ke Tanahair buat Aina n Family...Insha Allah kita berjumpa d tanahair kelak...

btw posting kat mane lps ni...opsssssssssssssssssssssssssss....

Ramli Nordin
Snowy Bonn
Deutschland

Sunday, December 5, 2010

Tajuk berita...Kawen muda...

Ahad 5 Dis. 2010...minggu2 terakhir tahun 2010...

Minggu ni byk peristiwa blaku d tanahair juga d sini...mmg menarik...

1) Salji tebal mula menutupi bandar2 besar d Benua Eropah...byk lapangan terbang dan keretapi terpaksa d tutup...UK mengalami salji tebal terburuk dlm tempoh 10 tahun...d Jerman beberapa lapangan terbang kecil d tutup...tp Lapangan Terbang Frankfurt masih d buka dgn had penerbangan terhad...yg pelik nyer aku tk pakai heater dlm bilik...yeayyyyyyyyyyyyyyyy...bukan ape...aku tk suke guna heater sbb byk kesan negatif terhadap badan...hahahahaha...ape pun pengalaman salji tebal ni mmg menarik...ye la kalu d Msia cuma banjir n ribut d sini lain pulak...
2) Kalu d sini salji tebal d Msia pulak kabarnyer smlm gas pemedih mata menaburi pendemonstrasi d Istana Negara...aku sebenarnyer not a fan of demonstration...aku rase aktiviti demo2 ni menimbulkan kesusahan pd org lain...but then again aku rase setiap org harus d beri ruang utk meluahkan ketidakpuasan hati mereka...after all we are a democratic country...aku rase acapkali berlaku demonstrasi maka setiap kali tu la polis akan sembur air or whtnot n benda mcm ni yg akan d capture dlm foreign media...aku tk de la pengalaman berdemonstrasi sama ada d sini maupun d Msia...yg paling hampir perhimpunan menentang keganasan regim zionis d Palestine sewaktu d UM...tht was long2 ago...ok balik pd citer demonstrasi...kalu d sini demo akan diiringi polis dan polis tersebut akan d bayar oleh PBT...yesssssssssssss...mmg kelasssssss...n bajet utk polis jaga demo ni akan d debat...ni la beza nyer negara maju ngan negara kureng maju...opsssssssssssssssss....n pengumuman akan d buat ttg gangguan2 yg d jangka sewaktu demo so orgramai yg tk mau terlibat akan carik alternatif lain...setakat kt sini aku cume tgk 2 demo besar...both menentang kenaikan bayaran kpd pelajar Uni....satu lagi demo kecik menentang pembinaan masjid terbesar d Cologne...tu je...n demo depa mmg ala2 karnival...so kite org2 luar ni menganggap demo tu mcm festival pulak...hahahahahahaha...produk pelancongan gtewwwwwwwwwwwwwwwwww...aku just harap kite tk la jadik mcm negara jiran kite...dok demo...pelabur takut...opssssssssssssssssssssss...
3)Minggu depan ni akan ade satu peristiwa besar...DS Samy djangka akan meletak jawatan sbg presiden MIC...bygkan dia adelah pemimpin MIC paling lama memegang tampuk kuasa...aku tk tau la dia akan dlantik sbg ape tp aku rase dia telah melalui saat2 pahit manis n getir sbg presiden parti bg org2 India d Malaysia...harap2 penganti beliau akan meneruskan yg baik n membersihkan mana yg tk baik...hehehehehehe...bukan mudah menjadi presiden parti yg majoriti kelompok yg dterajui merupakan golongan miskin...ini realitinyer...kuasa presiden parti adelah terhad...ini tk termasuk kekangan2 lain...stigma yg wujud d kalangan org2 India juga tidak byk membantu...d saat Negara India melangkah menjadi kuasa ekonomi dunia...India d Msia masih berjuang utk membebaskan diri dr belenggu kemiskinan...lebih 50 tahun negara kita menikmati Kemerdekaan namun mereka masih d takuk lama...I mean majoriti nyer...miskin...gejala samseng...arak...jenayah...etc...tidak keterlaluan kalu dikatakan semuanyer sinonim dgn mereka...aku masih ingat satu insiden sewaktu d UM...aku mengambil satu subjek...nama subjek tu Masyrkt Ladang dlm Ekonomi Malaysia...hehehehehehe...so satu hari dlm tutorial...aku telah berdebat dgn tutor yg handle kelas tu...aku kata kenapa msyrkt India menyalahkan kerajaan tidak membantu mereka tp dlm mase yg same golongan cerdik pandai dr kalangan org2 India dok bertelagah n tidak membuat ape2 utk membantu org2 India d estet...wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...sejurus je aku abis cakap aku d hentam...sbb majoriti pelajar dlm kelas tu adelah pelajar2 India...gulppppppppppppppppppppppppp...aku rase Nazli n Suzana mesti ingat insiden ni sbb depa ade dlm kelas tu...tp aku tk penah menyesal aku luahkan kata2 tu...aku rase reason aku valid n aku ade hak utk bercakap ttg isu tu...after all I am 50% Indian...aku tgk sendiri seorg kawan aku dr sekolah rendah...aku tk tau atas sbb ape makbapak budak tu telah tukar anak nyer ke sekolah Tamil dr sekolah kebangsaan(sblm kejadian ni seorg guru besar sekolah Tamil tlh dtg ke rumah budak tersebut) yg aku pelik nyer anak gurubesar tu sekolah kt sekolah kebangsaan!!!!...budak ni mase kt sekolah kebangsaan mmg pandai...kali terakhir aku dgr budak tu sekrg jadik dreber lori!!!!!....
4) Satu lagi berita yg aku baca kisah budak umur 14 tahun kawen ngan guru umur 23 tahun...hmmmmm...so benda ni timbulkan debate ade yg pro n ade yg kontra...aku mmg against marriage at umur2 mcm ni...aku rase ni masenyer depa dok kt sekolah...yes mmg Islam izinkan yes dr segi biologi mrk mampu...tp aku kire kite kena gak tgk konteks msyrkt...at least tunggu la bdk tu abis SPM...hmmmmm....tk paham aku...tp dlm mase same pulak kalu kite tgk sekrg bdk2 umur 13/14 dh mula meneroka dunia sex...so lebih baik depa kawen dr bt benda2 tk tentu arah...funny...its ok to have sex at that age but it is wrong to get married...opsssssssssssssssssssssssssssssss...

ok sume till next week...Insha Allah...

Ramli Nordin
Bonn
Federal Republic of Germany...

Sunday, November 28, 2010

Salji d Bonn

Ahad 28.11.2010...Hi semua...lama tk bersua d blog ni...arini minggu terakhir Nov 2010...pantas mase blalu...

Byk yg blaku dua minggu ni...siang tadi aku berskype dgn sup aku...ironi nyer dia berada d tanahair dan aku d sini...dia berceriter ttg hujan dan aku meng"update" ttg salji...

D sani pasar Krismas sudah mula rancak...ni satu bentuk tradisi d Jerman...beberapa minggu sblm krismas akan ade pasar krismas d tgh2 dataran d bandar2 utama...ia mejadi tumpuan penddk...so spt tahun2 yg sblmnyer tahun ini pasar tersebut d buka dgn rasmi nyer minggu ini...aku amat kagum dgn tradisi ini...mcm2 ada...hehehehehe...nnt aku akan upload gambar...

Salji mula menyelubungi setiap ruang d bandar Bonn...aku kagum dgn fenomena ini...putih menyelubungi setiap ruang...saat2 begini aku bersyukur d beri kesempatan utk menyambung pengajian d sini...

Byk yg bermain d fikiran d tika ini...byk yg ingin aku coretkan namun semua nyer terhenti biler aku berdepan dgn laptop ini...inilah dilema kebykan yg sedang melanjutkan phd mereka...

Buat semua...Insha Allah minggu hadapan aku ade coretan yg lebih menarik...

Sunday, November 7, 2010

Bahasa Malaysia d Eiffel....

Salam...7 Nov 2010...

Br je baca statement dr Zaid ttg peletakan jawatan nyer dlm PKR...aku rase kebykan d Msia akan baca berita ni esok...aku baca melalui tweet beliau...well aku rase ramai org tk kn mengerti politik....sesungguh nyer individu2 ber"prinsip" tidak boleh berada dalam politik....politik mmg kotor dn menjijikkan...ia tidak mengenal salah atau betul...keinginan senantiasa menghalalkan cara...bak kate Tun Mahathir...dlm politik semua d bolehkan...so aku rase Zaid membuat keputusan yg betul...its either u play the game or u r out...there is no point arguing about the way the game shld be played...hmmmmm....

OK blog aku arini bukan nk citer pasai politik...hehehehehe...aku nk citer pasai encounter aku d Eiffel Tower tempohari...spt yg aku coretkan minggu lps salah satu lokasi yg aku singgah tempohari ialah Paris...n of coz kalu dh smpai Paris kena la lawat Eiffel...hmmmmmmm....Eiffel ni tk lebih dr besi keluli yg berdiri tegak sbg mercu tanda yg sering menjadi lokasi pengambaran...ia sinonim dgn Paris...hmmmmmm...sejarah nyer panjang tp aku malas nk ulas...sbg pelajar perancangan bandar aku teruja biler belajar ttg sejarah pembangunan bandar...besi adelah salah satu "penyebab" yg membolehkan bangunan2 tinggi d bina...ini berlaku dlm era slps revolusi perindustrian...wahhhhhhhhhhhhh...tk nk bg detail kang ade pulak yg menguap...hhahahahahaha....so ini jugak salah satu sbb Eiffel d bina...sebg statement....

So mase kami lawat Eiffel tower tu teman2 yg ade bersama telah tawar menawar harga key chain yg d jual oleh puluhan penjual jalanan yg ade d sekitar Eiffel tower tu...kebykan nyer dr benua kecil India atau Awang Hitam dr negara Afrika...tiba2 salah sorag penjual itu telah menyapa kami dlm Bahasa Melayu!!!!...wahhhhhhhhhhhhhhh...aku kagum n terkejut....aku tanyer mcm maner dia blh ckp Melayu...aku ingat dia cume tau asas je...I mean apa kabar?...terima kasih... mahal...murah...sbb 10 tahun dulu sewaktu aku melawat Berlin aku penah encounter ngan penjual cenderamata Turki yg paham istilah2 ni...tp aku terkejut biler dia ckp ayat penuh Bahasa Malaysia....dia kate dia berasal dr Punjab, India dan pernah berkerja selama 5 tahun d sebuah restoran India d Colesium d KL...wahhhhhhhhhhhhhhhhhhh...dia br je 3 bulan d France...aku tanyer dia suke ke Msia...dia ckp dia tk sabar nk pi semula ke Msia...dia tk suke France....hmmmmmm....mase tu aku merasa Bangga menjadi warga Malaysia...bayangkan aku berada ribuan batu jauh dr tanahair...d kota fesyen...kota impian...kota yg penddk nyer tidak mau berbahasa Inggeris...dn dlm ramai2 manusia tu aku berjumpe seorg pendatang yg fasih berbahasa Malaysia dan mau pergi berkerja d Malaysia...Malaysia Boleh!!!!!....Beliau adelah manusia kedua yg aku berjumpe d bumi eropah ini yg pernah berkerja d Malaysia...seblm ni aku pernah berjumpe seorg Minah Indonesia yg pernah berkerja d sebuah kilang d Kulim...dia skrg telah berkahwin dgn seorg warga Jerman dn menetap d Jerman...
Saban tahun ribuan warga India, Bangla, Indonesia, Vietnam, Filipina etc dtg ke Msia mencari kehidupan yg lebih baik...mereka bukan hanya menyumbang kepada keperluan tenaga manusia dlm sektor bawahan tp mereka juga menjadi penyumbang kepada berkembang nyer bahasa Malaysia...cube lihat keluarga2 Cina dan India yg mengaji pembantu rumah Indonesia...sume nyer tidak dapat tidak akan berbahasa Melayu...ape yg gagal d terapkan oleh sistem pendidikan kite telah berjaya d laksanakan oleh pembantu rumah Indonesia!!!!...lima bintang buat mereka....
Aku bangga n masih tersenyum sesorg biler aku kenang balik pertemuan aku d Eiffel Tower...jauh nyer Bahasa Malaysia merantau....hehehehehehehe...
SEkian....renung2 kan lah....

Monday, November 1, 2010

Perjalanan bersama teman2...

Salam...Nov 1...2010...Isnin...cuti umum...

Buat semua pembaca blog ni...aku br je balik "bercuti" bersama dua org teman dr Malaysia...depa dh plan lama percutian ni...izinkan aku nukil kan perjalanan tersebut mengikut bandar yg kami lawati...

1) Geneva, Switzerland...






Perjalanan kami mulakan d awal pagi dr stesen keretapi Bonn...mase perjalanan 6 jam...kami smpai d Geneva awal petang...kami bermalam d rumah seorg teman lama yg aku kenali d KPKT...Terima Kasih kpd Razi dan keluarga atas layanan yg d beri...beliau kini bertugas d Miti/WTO d Geneva...aku mengenali dia sejak d KPKT dn tk sangka pulak pertemuan seterusnyer d Geneva...Geneva..mmg cantik...fokus nyer ialah d Tasik Geneva yg terletak d tengah2 bandar ini...d samping itu jugak bandar ini menjadi tumpuan organisasi2 penting antarabangsa...antaranyer WHO, WTO dan UNCHR...namun yg paling utama ialah United Nation...bandar nyer kemas dan kelihatan mewah...semua jenama utama terdapat d bandar ini dan penduduk nyer berkomunikasi dlm semua bahasa penting...French...German...English...Itali...so mmg tk de masalah d bandar ni...so kalu sape2 dpt posting ke sini...time je...mmg best...I pun tk kisah kalu dpt...opssssssssssssssssssssss...hehehehehe...d samping Geneva...dlm waktu yg ade Razi telah membawa kami melawat sebuah bandar kecil bersempadan dgn Geneva yg terletak dlm negara Perancis yg d kenali sbg Yvoire(bunyi nyer Ivo)...bandar Medievel yg d jaga dgn baik...bandar ni terletak d tepi Tasik Geneva so mmg menarik dn unik...aku suke melihat kapal2 kecil berlabuh dn burung2 camar berterbangan...amat menyenangkan...aku boleh aje menginap d bandar kecil ini...wahhhhhhhhhhh...romantis sekali...
2) Amsterdam...
Perjalanan seterusnyer kami bertolak ke Amsterdam...well...ni merupakan lawatan kedua aku selepas 10 tahun yg lalu aku ke sini bt pertama kalinyer...seperti biasa...tiada ape yg istimewa...aku sememangyer tidak suke Amsterdam...kotor...crowded...penuh dgn pengemis dn sentiasa rase tidak selamat...mengingatkan aku ttg Kota Kinabalu....opssssssssssssss...wlbgmpun kota ini penuh dgn terusan2 kecil yg amat menarik utk dlewati dgn bot...rumah2 yg terletak d tepi2 terusan ini amat menarik dn unik senibina nyer...Amsterdam juga terkenal dgn kehidupan malam nyer...ala2 Bangkok d Thailand...ewwwwwwwwwwwwwwww....so aku tk nk ulas panjang sbb aku mmg not into that kind of travellling...opsssssssssssssss...petang hari kami smpai itu kami pegi ke The Hague atau d panggil Den Haag d sini...bandar yg lebih menarik...penuh dgn pusat pentadbiran dan di sini lah terletak nyer International Court of Justice...dlm perjalanan itu kami melewati Bandar Leiden...hmmmmmm...10 tahun lalu aku tinggal d situ selama 2 minggu ketika melawat Nazli yg sedang melanjutkan pengajian masternyer...Insha Allah tahun hadapan aku akan ke situ semula...seorg teman akan menyambung pengajian Phd nyer d Uni yg same...


3) Lille, France...
Selepas satu mlm d Amsterdam...kami telah meneruskan perjalanan ke Lille, France...bandar ke 4 terbesar d Perancis yg terletak d bahagian utara...kami bermalam d rumah seorg teman yg sedang membuat Phd nyer d sini...bandarnyer cantik dn penuh dgn banngunan2 yg d bina sejak zmn revolusi perindustrian...dn salah sebuah muzium tersebsar d perancis terletak d sini...mmg unik dn menarik bandar nyer...terima kasih Haniff...




4) Brussells, Belgium...bandar kecil yg menjadi focus dunia kerana negara Belgium ini wujud asalnyer sebagai penampan...kerana itu penduduk nyer terbahagi kepada dua...yg berbahasa Perancis dan satu lagi yg berbahasa Belanda...




5) Paris...Paris....
Kemuncak perjalanan ini adelah Paris...well...aku rase bandar ini tidak memerlukan introduction...U will never get bored in Paris...wahhhhhhhhhhhhhhhh...the arhitecture...the city......the people...the food...everything....
sume nyer umpama mimpi...kdg2 aku termenung memikir kn bgmn mereka mampu membina bandar sebegini dlm keadaan teknologi yg terhad...berapa ramai manusia yg menjadi mangsa akibat keangkuhan dan cita2 pemimpin yg taksub....wahhhhhhhhhhhhhhh...



6)Inilah coretan perjalanan tempohari...mungkin ade bandar yg aku tertinggal...wlbgmpun...bagi aku perjalanan ini amat menarik...bukan kerana tempt2 yg d lewati ttp teman2 yg ade bersama...cukup unik dn indah perjalanan ini...semoga teman2 dr Malaysia telah berpuas hati dgn hasil lawatan kali ini...aku secara peribadi ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Razi dan keluarga d Geneva dan Haniff d Lille kerana telah sudi menjadi "host"...Terima Kasih....Merci Beaucoup...Salam.....

Sunday, October 17, 2010

Pandngan Peribadi Ttg Bajet...

Ahad...17 Okt 2010...

Cuaca semakin sejuk...mula dh memakai jaket tebal...in fact ade yg dh mula pakai sarung tangan...

ok minggu ni aku nk dedicate ruangan ni utk menulis ttg bajet...yessssssssssss....wlpun pengetahuan aku ttg ekonomi amat terhad tp sbg warga Msia aku rase aku juga ade hak memberi pandangan...heheehehehe...

1) First n foremost...aku rase perkara pokok yg jarang d nukil atau d beri perhatian ialah keperihatinan msyarakat Msia mengambil tahu ttg BAJET...yessssssssssss...dr kakitangan awam...pekerja bank...suri rumah hinggalah kpd petani dan pekebun sayur...sume mula memberi perhatian terhadap bajet...aku rase tk salah kalu aku anggap msyrkt Msia adelah msyrkt yg amat mementingkan bajet negara mereka...tahniah Malaysian...serius...now...ini menunjukkan kesedaran yg tinggi terhadap ape yg d buat oleh pemimpin negara...aku rase minat dn kecenderungan msyrkt terhadap bajet ni timbul pd zmn Tun Mahathir...ye la kalu tk silap aku ini la mase kakitangan awam d beri bonus same spt rakan2 mrk d pihak swasta...so bygkan 1.2 juta kakitangan awam so of coz setiap rakyat Msia kenal at least sorang kakitangan awam so ni la impact nyer biler sesuatu dasar tu berkait dgn kelompok ini so seluruh negara akan prihatin....hehehehehe...
2) Aku rase xpectation org tinggi t'hadap bajet kali ini sbb br je kite d bentangkan dgn RMK10 lps tu NEM...NKRA etc...tp semua nyer dlm bentuk dasar umum...so ramai esp yg lebih "prihatin" mengharapkan bajet ni akan beri sekurang2nyer contoh pelaksanaan dasar2 umum tersebut...kite perlu ingat msyrkt terbanyk sukar memahami istilah2 ekonomi atau retorik politik...mrk mau melihat atau mampu men"visualisasikan" ape yg d gubal secara umum tu...
3) Well dua perkara yg aku sebut kt atas adelah senario nyer...so kite kena paham ni...then br kite paham "mood" msyrkt terbyk...wahhhhhhhhhhhhhhh...Jai...this wld be Sosiologi Politik 101...opsssssssssss...ingat tu...kena paham psikologi n bukan semata2 ekonomi...sbb yg mengerakkan bajet tu ialah msyrkt terbyk bukan golongan elitis....
4) Aku tk nk komen isu2 ekonomi...tp aku akan fokus ttg pembangunan bandar n wilayah yg menjadi antara fokus bajet kali ni...
a) Fokus pd infra esp highway...elektrik...hospital...amat bertepatan n kudos....now...aku nk komen ttg MRT...sbb d anggar kan kadar utilisasi pengunaan pengangkutan awam akan meningkat 40% once MRT ni siap...hmmmmmm...aku tk pasti pengiraan ni d buat bagaimana...cume aku harap Suruhanjaya Pengangkutan Darat yg baru wujud tu akan mengkaji betul2 sistem yg ade n perlu d beri kuasa mutlak utk bt keputusan...sbb aku pelik kenapa kita ade sistem atau operator berbeza2 utk pengangkutan awam ni...lihat je LRT ade 2...lps tu teksi kt KL aku tk tau berapa byk syrkt yg wujud...lps tu bas pun same...aku rase kite kena wujudkan sistem mcm kt sini..sume pegangkutan awam i.e. berasaskan rel n bas d kawal oleh satu badan...teksi lain...so ia lebih cekap...welll tk semudah itu tp it works...now...masalah nyer dgn kite ialah kite nk wujudkan golongan USAHAWAN so kite pecah2kan supaya setiap satu nyer akan beri faedah n wujudkan golongan USAHAWAN ni...hmmmm...selagi kite bfikir begini n basis perancangannyer spt ini then aku tk yakin sistem pengangkutan awam ni d KL akan improve...sorry...realiti ok...kalu korang tk percaya baca la mane2 research yg d buat ttg sistem pengangkutan awam d KL...sume akan ckp perlu ade satu syrkt yg kawal sume...
b) Peruntukan utk pembangunan koridor2 yg wujud aku rase masih menfokus kpd wilayah2 maju...manakala content tumpuan juga aku rase masih kpd industri berasaskan sumber alam dn bukan nyer berasaskan pengetahuan...fokus masih kpd sektor pelancongan...aku rase kite kena beralih pemikiran...
c) aku nk tulis lagi pasai benda2 lain tp aku rase malas...opssssssssssssss...hahahahahaha...so Jai...sambung.....
Ramai dok fokus pd Bangunan 100 tingkat...hmmmmmm...sape yg tulis speech tu aku ucap tahniah...dia mmg bijak alih perhatian...dia mmg sorg yg terlatih dlm psikologi msyrkt...I"m impress...kalu korang tanyer aku sebenarnyer bajet ni aku kire tk de ape yg istimewa pun tp cube korang tgk fokus org ramai kt mane....hmmmmmmmm...bijak...aku mmg salute sape yg tulis speech tu n sape yg bt research tu....
ok la uolssssssssssssssss...I letih...drpd aku dok menulis ttg bajet baik aku baca jurnal aku...hehehehehe...
Salam....ciaooooooooooooooooooooo....

Sunday, October 10, 2010

Nukilan tanpa tajuk...

Oct..10...2010...Ahad...

Tarikh yg unik...well tiap2 tahun ade tarikh yg unik spt ini...11.11.2011...12.12.2012...etc...

Minggu ni aku tk de tajuk...tp ni lah realitinyer...aku tk tau nk tulis pasai ape minggu ni...byk benda berlaku minggu ni...

1) Aku mengabiskan 2 hari bersama Prof. Datuk Dr Shamsul Amri...mungkin kalian pernah mendengar atau kenal dgn nama ini...beliau Prof terkenal dlm bidang Antropologi Sosial yg merupakan pemenang Anugerah Fukuoka...dia dtg ke Eropah bersempena dgn Persidangan ASEM d Brussels dan memandangkan Supervisor aku adelah pemeriksa Tesis beliau lebih kurang 30 tahun yg lalu maka dia telah d jemput utk menjadi penceramah d seminar kami...so aku secara tk rasmi menjadi liaison officer beliau...Prof. Shamsul mmg hebat...aku kagum dgn cara beliau mengungkil isu2 sosial dan politik semasa...dia begitu bersahaja dn aku menjadi rapat dlm sekelip mata...dia amat ceria dan lucu dn dlm mase yg sama tajam menimbulkan isu2 kontemporari msyrkt Msia...aku kagum dgn cara beliau menyampaikan seminar dan menjawab soalan2 yg dajukan...dia akan ke Toulouse bulan Mac tahun hadapan sbg Prof Pelawat dan dia telah mengajak aku melawat beliau...wahhhhhhhhhhhhhhhh...bangga sgt....heheehehehehehe...aku bsyukur dpt bertemu dgn beliau dn kagum dgn cara beliau...byk ilmu nyer...org2 spt beliau yg mampu mengangkat nama Msia d persada dunia...
2) Minggu ni progress tesis aku almost zero...opssssssssssssss...ye la dh dok ke sana ke mari menguruskan benda...aku jadik letih...tp bersyukur aku bertemu dgn org2 yg kalu d Msia aku cuma mampu melihat d kaca TV dan membaca d akhbar...
3) Aku kurang mengikuti perkembangan berita dr tanahair minggu ni...harap2 tk de la "over"...hehehehehe
4) Aku br bertemu dgn sorang lagi student Phd dr Msia...beliau br smpai minggu lepas...beliau akan mengikuti pengajian d Fakulti Pengajian Asia, Uni Bonn...pensyarah dr UUM...lupe pulak nama nyer...opsssssssssssssssssssssss...
5) Minggu ni jugak aku menjadi pemandu pelancong kpd seorg Pensyarah Muda dr Uni Brunei Darussalam...dia akan berada d sini selama sebulan...biasa la benda2 asas...kedai2 halal...tmpt2 menarik...etc...
6) Aku juga mendapat berita gembira dr seberang Lautan Atlantik...Insha Allah...kalu d izinkan...
So tu je perkembangan aku minggu ni...hehehehehehe...btw tahun ni musim luruh nyer pelik...suhu masih panas dan aku masih tidak memerlukan jaket...hmmmmmmm...daun2 juga masih hijau...ape pun aku suke je cuaca begini...hehehehe...ok sume salam dr bumi Eropah...Insha Allah ketemu lagi d minggu hadapan....

Sunday, October 3, 2010

Perjalanan...

Salam...3 Okt 2010...Unification Day...tarikh memperingati pengabungan Jerman Timur dan Barat...d Selatan Jerman mrk sedang menyambut Oktoberfest...atau d gelar Beer Festival...

Aku sebenarnyer teruja dgn komen2 yg d berikan oleh teman2 dlm entry yg lalu...ttg isu Islam "ala" Malaysia...aku mmg setuju dgn komen yg d berikan oleh rakan2...aku rase kite tlh menjadi manusia yg hilang...hilang dlm pemikiran kite sendiri...kite "menangkap" wanita2 yg memasuki pertandingan ratu cantik....tp dlm mase yg same kite puja n beri "ruang" kpd lelaki2 yg masuk pertandingan bina badan...kite suruh anak2 sekolah bertudung tp dlm mase yg same kite biarkan mereka memakai T-Shirt!!!...kite benarkan mereka memakai kain belah...kite benarkan mereka pakai baju kebaya "sendat"...kite berceriter ttg Islam tp dlm mase yg same...anak2 kite lari dr rumah...mengandung anak luar nikah...etc....

Aku menjadi lebih pelik biler ade cadangan agar kite melaksanakan hukum hudud jika hendak mengatasi segala masalah ini...hmmmmmm...aku tk nk komen dr segi hukum...cume aku rase dlm ape keadaan sekali pun yg penting dn utama ialah pendidikan...kite harus mendidik msyrkt kite ttg nilai...tk kire la dlm Islam atau dlm ape agama sekali pun...aku tidak kira ade agama yg membenarkan hubungan kelamin sblm bkawin...buang anak....bunuh bayi....hisap dadah...aku tidak kira ade agama yg mengizinkan semua ini...

Kbykan dr kite menjadi EMO biler d kaitkan dgn agama...org2 Melayu terutamanyer mmg sensitif dgn agama...tp kalu d tanyer seorg demi seorg dgn jujur...sama ade mereka melaksanakan dgn tekun Rukun Islam...aku hampir pasti ramai yg tidak mau menjawabnyer...

Aku masih ingat satu perbualan dgn seorg teman lama dahulu...kami berdebat ttg pelaksanaan hukum hudud...dia dgn EMO mengatakan bahawa dia mmg mau Msia melaksanakan hukum hudud...aku of coz dgn "emo" jugak mengatakan kite tidak blh melaksanakan sesuatu kalu msyrkt yg ade tidak faham perkara2 asas dlm Islam...years later I discover dia skrg ni sdg struggle dgn "inner self"...aku simpati dgn dia...dn aku yakin ape yg dia alami juga menjadi dilema majoriti masyrkt kite...yes sbg Islam kite mau menjadi muslim yg baik...kite mau menunaikan segala suruhan Allah swt dan meninggalkan segala larangannyer...aku bsyukur sbb dberikan peluang melanjutkan pelajaran ke salah sebuah negara yg menjadi tumpuan umat Islam d bumi Eropah ini...d sini aku melihat sendiri bgmn Islam bkembang...mrk yg bertudung sememangnyer memakainyer kerana tuntutan agama...aku melihat sendiri mrk membaca Al-Quran kecil d dlam tren...seumur usiaku aku tidak pernah melihat ini d Msia...hari Jumaat menjadi kebiasaan menyaksikan anak2 remaja membawa tasbih d dlm tren...ya bukan majoriti melakukan ini tp sekurang2nyer wujud golongan ini dlm msyrkt yg amat berpegang teguh kpd ajaran kristian...Islam wujud dan drasai d sini...mrk tidak d paksa bertudung...mrk tidak d berikan waktu sengang utk menunaikan solat Jumaat tp ramai yg menutup aurat...masjid yg aku kunjungi setiap Jumaat sentiasa penuh...

Aku rase kite harus merenung kembali kaedah penerapan Islam d Msia...aku rase kaedah yg kite gunapakai sudah tidak relevan...aku bg contoh mudah yg aku sendiri alami sewaktu meningkat remaja....dlm Kelas Sejarah kite d ajar bahwa tamadun manusia d bahagi2 kpd beberapa zmn...hunters gatherers etc....kemudian smpai la ke zmn revolusi pertanian...perindustrian etc...menarik....tp dlm kelas agama kite di ajar bahawa Nabi Adam adelah manusia pertama d mukabumi ini dn dia sbg Nabi of coz sudah ade tahap ilmu yg tinggi...so tk kn dia tidak berpakaian pd mase itu...tk kn dia hidup tk "bertamadun"...aku konpius...aku tidak pernah mendapat jawapan terhadap soalan2 ini...aku pernah mengemukakan soalan sama kpd teman yg aku mention awal tadi...dia tk semena2 dok "cop" aku "ko ni blh murtad tau!!!"...hmmmmmmmmmmmmm....

Kita jgn hanyut dgn semangat utk melaksanakan sesuatu kalu kite sendiri tidak faham dgn ape yg kite mau...kite jgn jadik msyrkt yg hanyut dlm dilema mau Islam tp dlm mase same kite "pilih" Islam mane yg kite mau...aku rase sesuai aku akhiri entry kali ini dgn kata dr Nik..."Jgn Jadik Kambing....Berjangut tp Tk Berseluar!!!!!!!"

Salam....

Sunday, September 26, 2010

Dayungan kehidupan...

26 September 2010...jam 9.21 mlm...

Cuaca mlm ni agak dingin...hari2 permulaan musim luruh...jika aku ade kuasa magis...ingin sekali aku kekalkan musim ni pd sepanjang mase...I luv autumn....serius...amat romantis dan indah....warna nyer...bau nyer...udara nyer...segala nyer segar...

Byk berlaku dlm tempoh aku menyepi dr ruang blog ini...di tanahair kisah kekejaman dan pembunuhan "itu" masih menjadi bualan...aku tidak berhasrat menulis mengenainyer...namun ade bbrp isu yg aku ingat utarakan dlm tulisan kali ini...

Yg pertama nyer mungkin kalian masih ingat aku pernah menulis ttg adik kecil yg d sepak terajang d tepi padang bola d Hulu Selangor beberapa bulan yg lalu...pembunuh adik kecil itu telah d hukum gantung smpai mati...aku tk nk ulas hukuman itu...aku nk ulas ttg ibu adik kecil tersebut...wartawan telah bertanyer pada ibu adik kecil itu...sama ade dia telah memaafkan pembunuh anaknyer...jawapan yg dia beri ialah...dia masih sayangkan lelaki itu dn lelaki itu sayang kan anaknyer!!!!!!!....heloooooooooooooooooooooooo...satu lagi...wanita tersebut juga telah memiliki anak dgn lelaki tersebut!!!!!...ape dh jadik dgn masyrakat kite????

Anak2 kecil d sepak di terajang...di humban dlm lubang najis...dlm longkang...d buang dr kereta...d buang belakang rumah...d buang merata2...dn dlm sume kes itu masih ade WANITA yg masih MENYAYANGI lelaki yg terlibat....heyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...ko ni manusia ke ape?????...

tu tk termasuk anak2 dara dok lari dr rumah...dok jadik keldai dadah...dok terlibat merempit...dok itu...dok ini...ape sume ni....mane kementerian yg bertanggugjawab????...sekali lagi aku ulang kt ruangan ni...aku kira YB Menteri harus letak jawatan...dia gagal...gagal mengatasi gejala ni dr beleluasa...aku pelik...mane dia????...

Kalu kt sini tk d terima akal ade manusia yg sanggup buang bayi!!!!...serius...aku yakin kalu depa tau kt Msia kite dok buang bayi merata...aku yakin dn percaya depa akan dok ulang berita tu dlm news lebih dr program imam muda!!!!...kite dok laung2 kn kite negara Islam...lebih separuh populasi kite Islam...tp kenapa kite dok buang bayi...kenapa kite dok BERTUDUNG lps tu mencuri (aku kira kalian dh tgk clip wanita bertudung yg mencuri cara "kangkang")...bertudung lps tu dok bersengarama dgn pasangan tanpa segan silu...benda2 ni beredar kt laman youtube....Islam ape yg depa anuti?????....adekah ini yg kite namakan Islam Hadhari...Islam Progresif????...

Kite sensitif dgn daging babi tapi majoriti pengunjung HRC d KL adelah Islam...depa tanpa segan silu meneguk arak...aku kire sume tau perkara ni...tp kenapa tk serbu???...cube korang check penah tk HRC KL d serbu pegawai yg bertanggungjawab...

Sesungguhnye jangan lah kite menjadi munafik...atau istilah "barat" nyer hipokrit...

SEKIAN...wassalam....

Saturday, September 11, 2010

Takziah buat teman...

Salam Aidilfitri sume...

Sebetulnyer hari ini aku bercadang meng"update" blog ini ttg sambutan aidilfitri d sini...namun berita yg baru d terima amat mengejutkan rupa2 nyer peguam yg d bunuh bersama dgn Datuk Susilawati itu adalah suami kepada salah seorg teman PTD dr batch kami...sehubungan itu ruangan blog ini mendedikasikan...salam Takziah dan Al-Fatihah...semoga rohnyer dicucuri rahmat...

Ikhlas...
Ramli Nordin

Sunday, August 15, 2010

Ramadhan Kareem...

Assalamualaikum wbt...Ahad 3 Ramadhan 1431H....

Hari ini genap 5 hari umat Islam menjalani ibadat puasa d bumi Deutschland...Alhamdulillah wlpun waktu puasa amat panjang....hmmmmm...17 jam namun cuaca tidak panas...sejak hari pertama ramadhan d sini hujan renyai2 dn sejuk...wlpun kini masih dlm musim panas...syukur...

Arini aku nk citer pengalaman puasa d sini...well seminggu sebelum puasa jadual puasa dan berbuka telah diedarkan d Masjid Turki yg aku selalu kunjungi setiap jumaat...di sini waktu puasa dan syawal telah d tetapkan terus dr awal so tk de tgk2 anak bulan or whtnot...its fixed...aku suke...tk le complicated mcm kt Msia...opssssssssssssss...aku ingat lagi mase kecik2 mlm nk start pose n nk start raya tu mmg very thrilling...dok depan TV n tunggu penyimpan mohor besar...aku ingat lagi arwah mak akan siapkan sume bahan utk d masak tp tk kn start masak selagi tk de keputusan dr penyimpan mohor...kalu tk jdk siap simpan dlm fridge...biler aku kenang2benda tu sedih pun ada kelakar pun ade...

Ok balik citer pose kt sini...so kami dh tetap start pose pd 11 Ogos n akan d teruskan hingga 29 hari...pd hari ke 30 Syawal d smbut...jadual berbuka n sahur juga tetap...berbuka d mulai dgn jam 9.08pm dn pd setiap hari akan kurang 2 minit so hari terakir berpose kami akan berbuka jam 8.10pm...waktu imsak pula d tambah 2 minit so ari pertama pose imsak jam 4.17am dan hari terakhir jam 5.01am...aku personally suke format ni...tetap n tk menyusahkan...opssssssssssss...

Kt sini of coz la tk de pasar ramadhan or whtnot...tp aku respek famili2 Islam kt sini..anak2 depa d ajar berpose...skrg mudah sikit sbb summer break so anak2 tk ke sekolah so tk byk sgt dugaan nyer...bykan anak2 kecik umur 7/8 tahun berpose 17 jam...hebat anak2 kecik Islam d sini...aku respek betul...dlm keadaan msyrkt yg bukan Islam mrk masih meneruskan keislaman...alhamdulillah...mmg betul kata org...biler kite berada d kalangan msyrkt yg bukan Islam...kite mula "appreciate" Islam kite...aku pun rase mcm tu...syukur...jgn tk tau kt sini pun ade ramadhan meal...hehehehe...kedai2 arab n turki d sini bt promosi makanan bulan ramadhan dgn menawarkan sup dan kurma percuma...so tk de masalah nk makan...ape pun aku bersykur sbb d tempatkan d Bonn...msyrkt Islam nyer subur...in fact Bonn adelah salah satu bandar yg terletak dlm wilayah North Rhine-Westphalia...ni adelah wilayah yg antara paling ramai umat Islam nyer slps Berlin....in fact umat Islam nyer bukan hanya menghuni kawasan bandar tp juga d kawasan luar bandar (ini merupakan satu fenomena yg jarang dlihat d negara2 lain d benua Eropah)...terdapat juga ahli2 politik Islam n blh je d lihat banner2 yg terpampang ahli2 politik Islam yg bertudung...

Islam berkembang d bumi Eropah atau d Jerman sbb budaya msyrkt sini mmg menitik beratkan hak individu so dr situ umat Islam memperolehi kebebasan utk mengamalkan agama. Ttg isu larangan berpurdah aku no komen sbb aku ingat lg waktu aku kecik d Msia jugak msyrkt nyer tk leh terima perempuan berpurdah so I dont expect org kt sini nk time benda tu...opsssssssssssss...of coz ade je halangan2 kt sini...contoh nyer kakitangan awam terutama cikgu2 sekolah awam tk leh bertudung...tp aku tgk anak2sekolah rata2 bertudung....masjid subur d sini...d Bonn setakat yg aku tau ade 3 masjid...d Cologne (ni bandar yg terletak 20 minit dr Bonn) depa sedang membina salah sebuah masjid terbesar d wilayah ini...

Kedai2 halal berlambak d Bonn...in fact d stesen keretapi utama Bonn ade 2 kedai makan halal...ni adelah indikator bandar ni penuh umat Islam...tp of coz Islam d sini tk spt d Msia...mrk2 yg bertudung mmg betudung sbb tuntutan agama...depa bukan bertudung sbb fesyen...opssssssssssssssss...lelaki2 nyer juga bergaya barat tp biler time jumaat jumpe aje mrk d masjid...aku kagum...

Ok...ni aje ulasan minggu ni ttg sambutan ramadhan d bumi Deutschland...

Buat teman2 d seluruh dunia dr Singapura ke Boston dr Auckland ke London...dr St Louis ke Wellington dr Tokyo ke Moscow...dr Amsterdam ke Cairo...dr Perlis ke Kota Kinabalu...dr Putrajaya ke Petrajaya...Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak...semoga kite berjaya menjalani ibadah ini walau d mana kite berada....Insha Allah...

Ramli Nordin
Bonn
Deutshland

Sunday, August 8, 2010

Alahai Kementerian Wanita...

Salam...8 July 2010...Ahad...

Terlebih dahulu aku nk mintak maaf sbb terlepas entry last week...wahhhhhhhhhh...perasan ramai baca blog ni...hehehehe...

Ok minggu ni aku nk citer pasai kisah2 yg aku baca ttg peristiwa2 yg b'laku d tanahair...dlm byk2 berita tu...of coz la yg paling menarik minat kisah bekas ADUN mati dlm keta dgn kesan tembakan bersama "KERANI" beliau....no komen...

Aku nk ulas satu cadangan oleh kerajaan negeri Melaka...yessssssssssss...bg yg masih tk tau...aku berasal dr Melaka...yes...negeri bermula nyer lagenda Hang Tuah...negeri d mana Laksamana Cheng Ho singgah...negeri d mana Sang Kancil boleh mengalahkan Anjing buruan...negeri d mana Lagenda Puteri Gunung Ledang terlakar...negeri d mana bekas Ketua Menteri nyer terlibat ngan budak sekolah....opssssssssssssssss...toooo much infoooooooooooo....tp kalu korang amat2ti negeri Melaka ni kecik je....tp org2 nyer mmg tk lepa dgn ceriter2 panas...dr zmn Kesultanan Melayu Melaka hingga la ke zaman Model Ekonomi Baru...

Baru2 ni KM Melaka telah mencadangkan penubuhan sekolah utk gadis2 yg mengandung anak luar nikah...n lps tu d cadangkan pulak umur perkahwinan d turunkan terutamanyer buat "gadis2" dan "teruna2" yg "aktif" dan peka terhadap kehendak biologi pada usia remaja...hmmmmmmmmmmmmm...bravo kpd kerajaan negeri aku...yes...aku setuju...korang jgn terkejut...aku mmg setuju...at least KM aku berfikir!!!!aku hairan...pelik....bengang n bosan dgn komen2 dr YB Menteri Wanita...dia ckp "INI BUKAN PENYELESAIAN TERBAIK"...sewaktu kes buang bayi berleluasa...maka ade cadangan d wujudkan "baby drop centre"....utk makluman korang kt sini mmg ade benda tu...d panggil baby hatch...so YB Menteri yg sama kata..."INI BUKAN PENYELESAIAN TERBAIK"...heloooooooooooooooooooooooo...soalan aku...APE PENYELESAIAN TERBAIK...CAKAP LAH?....aku rase org ramai dh mula bosan...kes rogol berleluasa...anak2 kecil yg tk berdosa menjadi mangsa nafsu serakah ayah...datuk...abang....jiran...bygkan budak2 kecik yg tk tau ape ni jadik mangsa org2 yg sepatutnyer melindungi depa...lps tu kalu korang perasan skrg ni bersekedudukan tanpa kawen dh jadik budaya dlm msyrkt kite...korang cube baca balik berita2 ttg adik kecik yg d pijak d tepi padang bola d Hulu Selangor...kes dera d Melaka baru2 ni...kes dera budak yg ayah dia dlm penjara tp mak dia ade anak kecik umur beberapa bulan...hmmmmm...so ape kate YB Menteri?????? NOTHING....ZERO....ape yg dia perjuangkan ialah Hakim Syarie Wanita....kaum wanita 30% dlm membuat keputusan...ni yg menjadi teras kementerian tersebut....heloooooooooooooooo....heloooooooooooooooooooo...ARE U TELLING ME KALU ADE HAKIM WANITA SYARIE n 30 % pembuat dasar wanita maka semua isu yg aku sebut tadi akan LENYAP??????...tolong la...aku rase ramai org kt luar sane dh bosan...kite ade kementerian khusus menjaga kebajikan wanita...kanak2 dan keluarga tp msyrkt kite makin parah....ape dh jadi....

Aku rase perjuangan dan perdebatan isu hak wanita d negara kite salah kiblatnyer...yesssssssssssss...salah....cube korang tgk sejarah negara kite...penah ke kaum wanita d tindas sbb dia wanita?....in fact aku rase kite lebih advance....kite ade Puteri Gunung Ledang...Raja Melaka sanggup menunaikan hajat dia semata2 sbb nk kan dia...kite tk dengar pun Sultan Melaka hantar org tangkap dia...Kesultanan Melayu Kelantan juga d terajui oleh Pompuan satu ketika dulu...Kalu dr segi perjuangan kemerdekaan kaum Ibu mmg berperanan besar...in fact bukan sahaja dlm kerajaan d luar kerajaan juga kaum wanita hebat d Malaysia...nama2 spt Ibu Zain...Shamsiah Fakeh...etc....depa ni memperjuangkan kemerdekaan bersama2 kaum lelaki...biler pulak kaum wanita d tindas kt Msia?????...sebenarnyer mentaliti pompuan d tindas...pompuan tk dpt hak sama...ni sume mentaliti barat...depa yg mula kan bebenda ni sbb masykt depa mmg wanita d tindas...yg kite pulak dok ikut..."membuta tuli"...tk kira la lelaki ke pompuan ke kalu depa tk de the right education mmg depa akan d tindas...Why must we have a special ministry hanya utk wanita...kalu korang tanyer aku ni sebenarnyer satu penghinaan kpd wanita...hak mereka terpaksa d perjuangkan oleh kementerian khusus...patutnyer ape yg wujud ialah hak utk the right education...jgn biarkan remaja kite berlegar2 tk tentu arah...berikan mereka ruang secukup nyer utk mengenalpasti potensi diri...ini yg kite patut perjuangkan...

Aku lawak betul biler baca komen YB Mentri ttg is pompuan Penan d rogol...dia kate repot la polis...helooooooooooooooooo....tau ke diorg tinggal dlm keadaan mcm maner?...balai polis paling hampir kat mane?...depa nk pegi mcm mane?....depa ni msyrkt "asli" depa tk paham sistem kite...in fact I bet U konsep "rogol" dlm msyrkt tu amat berbeza dgn konsep "rogol" yg kite fahami....so tolong la jgn buat suggestion yg budak2 darjah 3 pun tk kan suggest!!!!!

Aku emo minggu ni bukan ape sbb aku rase sedih n bosan dgn isu2 yg berlaku...anak abaikan mak bapak...lps tu mak bapak naik mahkamah...bapak rogol anak sbb mak tinggalkan bapak...datuk rogol cucu...nenek subahat sekali...adik rogol kakak cacat...buang bayi dlm tong sampah...buang bayi dlm longkang....buang bayi tepi masjid...buang bayi sane...buang bayi sini...pemandu bas rogol budak sekolah...ape ni...ape sume ni...ape dh jadik....kite ade kementerian yg khusus utk menjaga isu2 mcm ni...yes...kite tk boleh selesaikan semuanyer tp at least pikir la agar benda ni sekurang2 nyer d ambil tau...d ambil pusing...d ambil berat...thats why aku kate Bravo kt KM Melaka...yes itu bukan solution terbaik...yes itu bukan jalan penyelesaian jangka panjang...tp sekurang2 nyer dia mulakan langkah yg betul...langkah utk memperbetulkan ape yg tk betul...Tahniah Kepada YAB KM MElaka...

Sekian...renung2kan la ape aku tulis ni....

Ikhlas,
Ramli Nordin
Bonn
Germany

Sunday, July 25, 2010

Airmata....

25 July 2010...ahad terakhir bulan Julai 2010...Minggu ni juga bulan terakhir sebelum melangkah ke Ramadhan...

Minggu ni kalu korang tgk header aku ade sikit lain la...hehehehe...itu header standard...sbb minggu ni isu yg aku cube kupas juga lain dr yg aku penah bt selama ni...aku nk ulas ttg dua filem Indonesia yg aku tonton melalui Youtube...
Sebenarnyer hujung minggu aku kerap abiskan mase menonton British Soap...i.e.kegemaran aku Emmerdale dan Eastenders...tp minggu ni aku time msg d FB suruh aku menonton dua buah filem Indonesia yg menjadi "igauan"...

Yang pertama..."Emak Ingin Naik Haji"...
Korang percaya la cakap aku...korang tk yah tgk ape pun lagi...first video je dh cukup utk mengalirkan airmata korang...trust me...citer nyer simple nyer...kisah seorg ibu (Mak) yg bercita2 utk pergi ke Mekah...tp d sebabkan kemiskinan dia terpaksa struggle...ni aku kira motif2 biasa ceriter2 Indonesia...miskin n kaya...etc...tp yg best nyer citer ni ialah watak Mak...yessssssssssssss...istilah yg d gunakan amat menusuk jiwa...kalu korang tgk watak Mak tu korang pasti teringatkan Mak atau Nenek korang kt kampung...percaya lah...aku menangis sorang2 dlm bilik...yesssssssss....aku sedih sbb tgk watak tu betul2 nk pi Mekah...sedangkan duit tk cukup...n watak tu timbul dgn watak2 sekelilingnyer...anak nyer...jiran nyer...majikan nyer...sume la...in fact aku rase korang blh relate ngan watak2 dlm citer tu...ade yg bercita2 pegi Mekah sbb nk title...ade yg byk duit so asyik pi umrah...ade yg terlalu miskin hingga sanggup makan "bangkai" burung(ni part aku nyaris2 meraung ok)...tp mmg best giler in fact aku bagi 10 bintang kt citer ni...watak Mak layak dpt anugerah Academy uolssssssssssss....serius...korang tgk n lps tu korang pikir la sendiri...

Citer kedua yg aku tgk ialah "Laskar Pelangi"...ni mungkin ramai yg dh tgk...atau ramai yg penah dgr lagu tema citer ni sbb femes kt Msia...tp citer ni berkisar ttg perjuangan guru yg mengajar d kawasan yg miskin d Sumatera...satu keunikan citer ni ialah watak2 nyer guna bahasa hampir sama dgn kite sbb ia berlaku d perkampungan Melayu (yesssssssssss...org2 Melayu kan berasal dr Indonesia...opssssssssssssss)...citer ni berkisar ttg anak2 miskin yg bersekolah d sekolah agama...n mereka bersekolah dlm serba kekurangan...tp keinginan dan cita2 mereka mengatasi segala nyer...aku tk tau la korang...tp aku mmg blh relate ngan citer ni...korang blh tgk bgmana besarnyer peranan seorang guru yg mampu membuatkan murid2 nyer bangkit dr gelodak kemiskinan hanya dgn memiliki keinginan dan cita2 yg tinggi...watak2 dlm citer ni jugak mencerminkan masyarakat awal 70an...buruh...petani....nelayan...etc...mmg best giler...aku tk nk ulas panjang korang tgk sendiri...aku mmg blh relate sepenuhnyer ngan citer...aku juga salah satu watak dlm citer tu...aku juga ade guru yg membakar semangat pelajar2 nyer...alhamdulillah...

Dua2citer ni blh d download d Youtube...tp aku nk citer bgmana hebat nyer penulis...pengarang...pengarah dan pelakon2 Indonesia...kedua2 citer ni mmg menusuk jiwa dan mencabar imaginasi manusia...in fact citer Laskar Pelangi tu d tonton oleh Presiden Indonesia...

D saat pelakon2 Msia kemaruk nk berbogel dlm filem konon2 nk menjiwai watak...aku tk paham ape motif nyer...kalu korang tgk citer2 yg aku sebut tu...tk de pun watak cium...cinta...etc...I mean yg d timbulkan ialah perjuangan...perasaan...intimasi...keibuan...tk de pun payah berbogel or benda2 yg watak2 kt Msia je sanggup buat...
Aku kalu ade kuasa aku nak setiap guru yg belajar d Maktab Perguruan d Malaysia d wajibkan menonton citer Laskar Pelangi...baru sedar betapa tugas guru tu mulia...n ia mengatasi segalanyer...siap tk dpt gaji 2 bulan...siap terpaksa buat keje lain utk makan...tp semangat nyer mengatasi segala...cube la pulak tgk situasi kt Msia...hmmmmm...sedihhhhhhhhhhhhhhhhhh...aku rase byk jugak guru2 yg berjuang d pedalaman Sabah...Sarawak...Kelantan...Terengganu...Kedah....tp ade ke pengarah atau sape2 yg terlibat ngan industri filem kite bt citer2 camtu...dok sibuk BERKEMBAN lps tu ckp ni la BUDAYA KITA...helooooooooooooooooooo....lps tu dok hisap ganja...hisap dadah...skandal sane sini...tu la artis Msia...mmg tk de kelasss...aku secara peribadi mmg seumur hidup aku cume sekali je pi tgk citer Melayu kt Cinema...tu pun org blanja...mmg tk de kelassssssssssss...

Ok la emo pulak aku dok citer...hehehehehe...tp serius korang tgk la citer tu lps tu bagi review kt sini...trust me...siap kn tisu uolsssssssssssss...pasti berjurai airmata...

p/s: Semin thank you sooooooooooooooooo muchhhhhhhhhhhhhhhhh...ko mmg legend...nnt ko beli la buku tu...ko bwk balik sini...nnt aku nk pinjam...hehehehehehe

Sekian....

"Hiduplah Untuk Memberi Sebnyk2 nyer dan Bukan Untuk Menerima Sebnyk2 nyer"

Sunday, July 18, 2010

Li & Li

18 July 2010...Ahad...

Cuaca d bumi Jerman semakin ok...sudah tidak terlalu panas...

Lama rase nyer aku tidak mendedikasikan blog aku ni kpd org2 tertentu...arini aku nk dedikasikan blog ni kepada dua sahabat yg amat berjasa mase aku bt fieldwork tempohari...aku mengambil masa lama utk mendedikasikan blog bt mereka kerana aku tidak pasti sama ada aku harus dedahkan identiti mereka...wahhhhhhhhhhhh...celebriti gtewwwwwwwwwwwwwww...tp aku rase molek rasenyer aku dedikasikan jugak blog ni bt mereka berdua...secara kebetulan nama mrk sama...Sazali n Azli...rupa paras pun hampir serupa...kalu ddk sebelah menyebelah...mungkin jgk org tersalah menganggap mereka pelandok dua serupa opssssssssssssssssssss...

So utk makluman korang...sepanjang kerja lapangan aku menetap d dua buah rumah...d Putrajaya d rumah Sazali dan kalu d Shah Alam d rumah Azli...mereka ni la yg byk membantu aku sepanjang aku membuat kerja lapangan tempohari...tk terucap rasenyer terima kasih bt mereka berdua...hanya Allah swt membalas jasa2 mereka...Sazali aku kenal sewaktu bertugas d KPKT...kami sering bersarapan bersama n persahabatan itu berkekalan hingga ke hari ini...Terima Kasih Sazali...

Azli, pula teman yg aku kenal sejak membuat master d USM...kami telah melalui jerih perih kehidupan bersama...akhirnyer dia jugak yg membantu d saat aku mengharapkan bantuan...Terimak Kasih Azli...
Hanya Allah swt yg mampu membalas jasa kalian berdua...aku tk kn lupe d saat aku menjadi "rabun" oleh "ilusi" teman...sahabat dan kawan...kalian muncul menghulurkan bantuan...sesungguhnyer byk yg aku pelajari tempohari...bkn setakat kajian...ttp yg utama aku kenal siapa teman...rakan...taulan dan cume layak d gelar "kenalan"...sesungguhnya aku tidak berdendam...tp sukar sekali utk aku melupakan nya...peristiwa itu mengingatkan aku ttg kewajaran membantu manusia2 yg tidak tau membezakan antara teman dan kenalan...biarlah...aku tidak akan melupakan semuanya...akan ku simpan dlm diari kehidupan sbg satu titik "hitam"...semoga mrk bahagia...Allah swt maha adil...aku percaya pd itu...salam...

Yang kurik itu kendi...
Yang merah itu saga....

Ikhlas...
Ramli Nordin
Bonn
Republik Persekutuan Jerman

Sunday, July 11, 2010

Bola dan Semangat Kebangsaan...





Ahad...11 Julai 2010...

Aku mengalami perubahan "mood"...aku dh mula bosan ngan cuaca panas d sini...kalu d Malaysia kite ade aircon dan kipas d setiap ruang bangunan...d sini tiada...ia semakin panas...apetah lg rekabentuk bangunan yg berkaca dan menyerap haba...sekarang aku tau mengapa mereka dressing less musim2 panas ni...

So by the time korang baca blog ni...sure dh d ketahui juara WC 2010...ape pun aku dh tk berminat...well...aku mmg tk penah minat bersukan pun...ape pun I would say this is the best WC in my entire life (cliche)...not so much the sport though...aku suke tgk semangat nasionalisme yg d tunjukkan oleh org2 Jerman...depa bangga sbb kali ni pasukan Jerman d wakili oleh beberapa anak imigran dan Ozil yg merupakan anak Turki yg lahir dan membesar d sini menjadi ikon pasukan Jerman...korang blh tgk bgmn mereka melahirkan semangat cintakan negara melalui bendera dan hiasan "tubuh" dan kenderaan dan sebagainyer...Bola menyatukan mereka...satu yg aku tgk kt sini ialah sifat "spoting" polis2 kt sini...setiap kali pasukan Jerman menang...penonton or rather penyokong Jerman akan berkumpul d laluan tram utama d bandar Bonn dan menghalang laluan tram...tp tiada siapa yg marah...mereka dlm tram dgn spoting turun n jalan kaki...to that extend depa celebrate....polis2 pun tk kan kacau...bayangkan depa tgk dlm keadaan minum n mabuk tp seriously aku mmg suke kalu depa mabuk...sbb time mabuk depa mmg frenly giler...
So this is the end...I must say wlpun aku mg tk penah tgk bola or WC sebelum2 ni...tp kali ni aku tgk...and I enjoyed it...not the game but the spirit...I was among the crowd...strangers just cheered together...we were just one...I just love the spirit...
So here I am...a Malaysian who detest football...but in Deutschland...I realise that it is not so much about the game...it is about being seen...being among the crowd...being "there"...being "kewl"....I cant describe the feelings...but I am glad I am here today...now...having the opportunity to be part of the "one"...
To the Spaniards...EspaƱa es el mejor...Felicitaciones...

Luv,
Ramli Nordin
Bonn

Sunday, June 27, 2010

From Bonn Germany to Basel Switzerland...






27 June 2010...Ahad terakhir bulan Jun 2010...
Pantas masa berlalu...ramadhan semakin hampir...Insya-Allah ramadhan ini akan tercatat sebagai ramadhan pertama aku d bumi asing...opsssssssssss...terkaluar topik pulak dah...hehehehe..
Ok first thing first...pd 23hb hari tu aku telah membuat pembentangan pertama sejak aku pulang dr field work...owsssssssssssssssshhhhhhhhhhhhh...tu first time aku present tanpa supervisor aku...byk la soalan depa tanyer...aku jawap mane yg boleh...yg tk boleh aku jawap "I dont know"...opssssss...but overall aku puas hati ngan pembentangan aku...of coz la byk yg nk kena baca ...tp in terms of data Alhamdulillah sume nyer ok...
Pd mlm 23hb tu byk benda menarik...satu...Jerman tewaskan Ghana...yessssssssssssss...utk makluman korang Germans mmg obses ngan bola...so mlm tu sume jln n tren servis tergendala sbb Germany menang...hmmmmm...nnt entry berikutnyer aku akan ulas benda ni dgn gambar sekali...hebat sgt depa meraikan kemenangan...depa tido atas laluan tram!!!....sekali tgk mmg bengang sbb ganggu perjalanan kite tp biler d amati betul2 mmg best...depa celebrate benda2 mcm ni...
Sebenarnyer pd mlm tersebut jugak aku telah membuat perjalanan ke Basel, Switzerland...perjalanan nyer lebih kurang 4 jam...tp sbb aku amik tren murah so tambah lagi tiga jam...hmmmmmm...murah pun tk la murah maner pun ...tp puas hati...sbb keretapi mlm tk ramai org...so selesa....smpai d Basel jam 5.40 pagi...tp sbb sktg summer time so cuaca dh cerah...terang benderang...so berpandu kan map...aku terus ke Radisson Blu hotel...salah satu hotel terkenal kat Basel ni...hotel lima bintang standard Europe...hmmmmm...kalu korang yg biasa ke Europe...hotel 5 bintang depa setakat mcm hotel2 kt Msia yg kite dok selalu buat kursus tu...opsssssssssssssss...ooooooooooooo...lupe nk bgtau...aku pi Basel ni sbb nk melawat two of my best fren yg aku letak kt header tu...Jai n Syakir...depa dtg sini atas urusan rasmi...aku tk yh ulas sbb ape depa dtg...rahsia uolssssssssssssss...
So ari aku smpai tu terus mandi n terus jalan keliling Basel...yes...bandar nyer besar...tp my first impression ttg bandar ni ialah ia compact n depa masih kekalkan ciri2 rupa bumi...maknenyer tram akan mendaki bukit2 kecil n sebagainyer...tp one thing aku perasan...depa mmg utilise setiap ruang dlm bandar...pengangkutan awam mendominasi jalan...i.e. tram n bas...so pengangkutan peribadi kt luar dr pusat bandar...tp one thing aku tk suke ialah...laluan tram terlampau byk so org dok melintas sana sini...ewwwwwwwwwww...mungkin depa nk jimatkan tanah or whatnot...tp one thing ttg Switzerland...kalu dtg sini jgn lupe beli jam...mmg murah uoolsssss...contoh...Jam Tissot d sini harga RM600...d KLIA harga nyer RM1080...hmmmmm...so bayangkan bezanyer...tu satu contoh...secara kebetulan mase tgh round2tu d Basel ade sale...50% so bygkan harga jam2 nyer...rambang mata...esp those yg mmg suke jam2 berjenama...shopping district depa pn mmg byk all those designer shops...etc...biler kt Switz ni depa dok guna bahasa Jerman n French so depa mmg multilingual...klassssss...so biler masuk kedai2 tu English ala2 hinssssssssssss...hehehehe...depa ckp English pun slang French...kelakar je...
Kedai2 halal aku no komen sbb depa ramai org Turki tp tu la halal standard turki la kot...scary uolssssssssssss....opssssssssssssss...
Tp bangunan2 nyer mmg impressive...hebat depa kekalkan senibina lama...ade church dr zaman Medievel yg masih utuh d sini...so bg depa yg minat senibina dan perancangan bandar...Switzerland mmg heaven...one morning I just took a stroll kt tepi sungai yg mengalir d tengah2 bandar Basel...lepak sambil menyaksikan kehidupan depa...I was alone..the weather was beautiful...the scenery...everything was beautiful...I luv it...I can do that all day long....aku rase thats why depa suke membaca...sbb cuaca nyer mmg sesuai...kalu kite terpaksa dok dlm bilik aircon...ni depa dok tepi sungai je...hmmmmmm...tp mmg best...suke dgn kehidupan depa...susah nk gambarkan ngan tulisan...tp mmg memukau...
One thing la kalu kt Msia kitte dok risau lembu masuk dlm bandar...kt sini depa bangga n benda tu jadik tarikan pelancong...hebat pemikiran depa...cume of coz la lembu tu terpisah dr laluan utama...tu yg penting planners depa mmg sensitif ngan keperluan sume..manusia...alam...
To Syakir n Jai...thank you for everything...jimat uolssss....hehehehehe...I cume byr tambang tren je...lain depa sponsor...muahhhhhhhhhhhhhhhhh...hebat reunion kami tahun 2010...d Basel...who wld hv thot kami yg bermula dgn nothing d Intan...boleh buat reunion d Basel...besar kuasa Allah swt...syukur dgn segala nikmatnyer...

Wednesday, June 16, 2010

Pengumuman...

Rabu...16 June 2010...

Hari ni aku mendapat berita yang amat mengembirakan buat seorang teman...so slps mendapat green lite dr beliau maka d ruangan dan kesempatan ini aku ingin mengumumkan bahawa Diva Stats...hehehehehe...Pn Yatimah Sarjiman dr EPU kini sudah bergelar Pn Hajah Yatimah Sarjiman JUSA...hehehehehe...yessssssssssssssssss...Diva Stats kini sudah bergelar Jusa...n sejurus dengan itu juga beliau dgn rasmi nyer telah menolak tawaran menyambung pengajian...

Aku ingin mengambil kesempatan ini utk mengucapkan ribuan tahniah kepada Kak Hajah sbb telah mendapat surat kenaikan ke level Jusa...perjalanan karier beliau sbg seorg pegawai awam sememangnyer unik....jika boleh aku ringkaskan d sini....beliau bermula bukan sbg PTD tetapi berkat kesabaran dan kecemerlangan beliau...maka beliau telah ditukar ke jawatan PTD dr jawatan asalnyer kurang 3 tahun yg lalu...beliau merupakan satu2 nyer pegawai dr skim beliau yg ditukar ke perkhidmatan PTD dan rezeki dtg bergolek kata org...dlm tempoh singkat beliau telah dinaikkan pangkat sekali lagi...kali ini sbg Jusa...wahhhhhhhhh....beliau antara Jusa paling muda kt EPU...klasssssssssss...ape pun aku tumpang bangga...sbb Diva Stats ni aku kenal dr kursus QA d Intan n beliau byk membantu sewaktu aku pulang ke tanahair tempohari...Tahniah n Terima Kasih Kak Hajah...

So tu je utk kali ni...yesssssssssssssss....heheheheheh....Happy Sangat....ciaooooo...

Sunday, June 6, 2010

Yang panas itu mentari...

Ahad 06.06.2010...jam 3 petang waktu Bonn...

Diam tk diam sudah lima bulan aku kembali semula ke Bonn slps 'fieldwork'...pantas mase berlalu...jika sewaktu kembali nyer aku ke sini cuaca masih dingin kini mentari sudah mula bersinar panas...waktu maghrib dan subuh juga sudah berubah drastik...dugaan...sememang nyer kami sedang melewati penghujung musim bunga...udah menghampiri musim panas...d luar suasana panas terik dr pagi mula berubah mendung...ramalan cuaca mengatakan akan hujan petang ini...syukur...aku sememangnyer tidak tahan dgn cuaca panas d sini...waima d Msia juga....opssssssssssssss...terslebih dahulu aku ingin memohon maaf kpd teman2 yg setia membaca nukilan d blog ini...gambar2 terkini tidak sempat d sertakan dengan tulisan kali ini...aku asyik tertinggal kamera...hmmmmmm...

Ok minggu ni aku ade beberapa topik yg menarik utk d ulas:

1) Dgn kehangatan cuaca d sini maka bermula lah era berpakaian "less is more"...aku kekdng lucu tgk org2 kt sini..."Confidence level" depa mmg tinggi...selamba2 badak je dressing "less"....tk kose ok...kalu yg body meletop...I no komen...tp kalu yg mcm "Kungfu Panda"...ewwwwwwwwwwwwww...scary movie ok...baik yg pompuan mau pun yg lelaki...kalu kt padang tgh kota tk payah citer..cuci mata uolsssss...hehehehehe...depa time2 panas gini suke makan aiskrim n ddk melepak tgh panas sambil baca buku...yg tk tahan tu biler depa dok sapu "sun block" kt body...ewwwwwwwwwwww...very the BLOCK!!!!...opssssssssssssss....time2 gini la kite bersyukur ngan kulit kite yg kaya dgn melanin...in fact kalu tgk dekat2 kulit kite jauh lebih cantik dr depa...ewwwwwwwwwwww...hehehehe...syukur....ape pun aku akan cube usahakan gambar2 utk tatapan...aku sebenarnyer takut nk amik gambar takut depa ingat aku ni "pervert" pulak nnt...tp korang just gunakan daya imaginasi yg ade....so time2 camni la sebenarnyer culture shock buat kite2 yg dr negara yg "tutup2" sbb depa "bukak2"...hahahahaha...tu je la utk kali ni next week aku akan review ngan gambar...Insya-Allah...

2) Aku nk ulas pasai berita2 kt tanahair pasai statistik...ade satu hari tu muka depan akhbar terpampang...42% kakitangan awam terlibat rasuah...kemudian tu beberapa hari kemudian satu lagi statistik pasai kakitangan awam pinjam ah long beli kereta...mmmmmm...aku no komen...aku sering bertanyer sape yg ade authority keluarkan statistik?...aku tgk suke2 je sume org dok bagi statistik merata2....kebykannyer merapu...aku suke tgk berita pilihanraya...dh dua kali pilihanraya kecil yg aku mmg ikut betul2...aku pelik sbb kebykan media dok highlight sorang pensyarah UM ni n depa tulis kat situ PAKAR BIDANG POLITIK!!!!....heloooooooooooooo...aku kenal pensyarah tu ok...aku tk penah tau pun dia mengajar politik...yg aku tau dia dok mengajar pasai media...yg aku kelakar....mungkin ramai tk perasan tp aku just ikut ape dia ckp n aku tgk keputusan pilihanraya...mmg bertentangan...ape yg dia ckp sume...ewwwwwwwwww...mcm maner la media Msia boleh senang2 bg gelaran kt seseorg tu PAKAR something2...kesian sebahagian wartawan kt Msia...tk penah ade sifat menyelidik...tangkap muat je...

3) Minggu ni ade sorg teman akan menerima surat yg akan mengubah segalanyer...hehehehe...biarlah rahsia...aku belum dpt "green light" utk citer kisah tu...nnnt aku akan ulas...Tahniah kepada teman tersebut...Tahniah10x...sure lps ni pakai aksessori pearl....ospppppppppppppssssssssssssssssss...

Ok sume tu je la utk minggu ni...ingat..."less is more"...hahahahaha...

Ikhlas...
Ramli Nordin
Pariser Str
Bonn

Sunday, May 23, 2010

Sri Mersing...

Ahad 23 May 2010...jam 10.38 mlm...

Minggu yg amat meletihkan minda...aku tk de topik yg menarik aku nk ulas minggu ni...ape pun aku suke komen Tan Sri Rafidah beberapa hari lepas dlm Malaysianinsider...kalu korang ade mase baca lah...Insya-Allah minggu depan aku ade topik nk d ulas...sementara menunggu topik yg menarik...hayati lah lirik lagu d bawah ni...it is the best song...My Arwah Mak love this song so much...I grew up in Malacca but ended listening to all lagu2 tradisional Johor...semoga korang hayati lirik lagu ni...

Lirik Lagu Seri Mersing (Datuk Sharifah Aini)

Sri Mersing lagulah melayu
Dikaranglah oleh biduan dahulu
Sri Mersing lagulah melayu
Dikaranglah oleh biduan dahulu
Hatiku runsing bertambahlah pilu
Mengenangkan nasib
Mengenangkan nasib
Yatimlah piatu
Hatiku rungsing bertambahlah pilu
Mengenangkan nasib
Mengenangkan nasib
Yatimlah piatu

Pantai Mersing kualalah Johor
Pantainya bersih sangatlah mashyur
Pantai Mersing kualalah Johor
Pantainya bersih sangatlah masyur
Pohonkan doa kitalah bersyukur
Negaralah kita negaralah kita
Hai aman dan makmur
Pohonkan doa kitalah bersyukur
Negaralah kita negaralah kita
Hai aman dan makmur

# Dalam maksudnya bagi mereka yg peka...kalu peka la...hehehehe...

Sunday, May 16, 2010

Ranking Uni...

Ahad 16 Mei 2010...10.02am...

Minggu ni aku nk ulas satu isu yg menjadi perbualan hangat terutamanyer d kalangan ahli akademik...ranking universiti...ranking ni saban tahun d keluarkan...kalu ade antara kalian yg berminat just taip kt google search...Asia Top University...aku agak pelik jugak isu ni tk d highlight dgn kritis d akhbar2 utama...in fact aku tau pasai ranking ni pun d saluran alternatif...ala2 new media gtewwwwww....opsssssssssss...
So dr ranking2 tersebut of coz la as usual kite tgk top 10 dikuasai oleh negara2 yg juga mendominasi ekonomi rantau ini...Hong Kong...Singapore...Jepun...Korea Selatan dan juga China...depa ni sememangnyer "Harimau Asia"...istilah yg mane Tun Mahathir tidak mau d gunakan utk merujuk kpd Msia...so kalu korang teliti senarai tu...sume nyer d dominasi oleh uni2 d negara2 berkenaan...hanya pd Top 30 ade sebuah lg uni dr Asia Tenggara...Mahidol Uni dr Thailand...wah hebat Thailand...dlm kalut2 baju merah...baju ape ntah...masih berjaya meletakkan diri di ranking yg selesa...Uni2 Msia pulak...UM(42), UKM(51), USM(69), UPM(77), UTM(82) dan UIAM(151)...mmmmmmm...hebat uni2 d Msia...kalu d teliti dr segi kategori subjek pulak...aku cume amik subjek yg aku kire penting kalu kite mau bergerak ke arah negara maju...i.e. Subjek IT dan Kejuruteraan...Asia Tenggara selain Singapore juga d wakili oleh Institut Teknologi Bandung d tangga 30..Chulalongkorn 31 dan UM 46...bg subjek Life Sc and Medicine...Chulalongkorn 10...Mahidol 18...USM 20 dan UM 21...Natural Sc...dua Uni d Filipina menduduki tangga 22 dan 31...Inst Tekn Bandung 35...USM 39 dan UM 41...so ringkas nyer kalu korang masih ingat br2 ni ade d keluarkan tahap pelaburan asing d Msia...n ironi nyer negara2 spt Thailand dan Indonesia telah mula mengatasi Msia...ape sudah jadik???...sekrg uni2 mrk pulak mula menampak kan taring...so isu yg selalu d canangkan ialah...alah lecturer kt Msia gaji rendah...tk menarik...geran utk research kecik...suasana penyelidikan tk condusive...wah...wah...hebat...ni la benda yg selalu d gendangkan oleh ahli akademik kite...(aku harap kawan2 yg terlibat dgn akademik jgn terasa...ni pandangan ikhlas aku...baca dulu then bg ulasan...)...yes...aku setuju...kalu d bandingkan dgn Singapura mmg kite jauh ketinggalan...kalu tidak masa kan Uni Malaya yg dulu nyer merupakan "kembar" National Uni Singapore skrg boleh berada d liga yg berbeza...aku pernah berpeluang ke NUS satu ketika dulu...korang blh tgk bangunan nyer sahaja sudah cukup utk men"gilukan" UM...tp isu nyer bgmn pulak dgn Uni2 d Thailand dan Indonesia...aku ade bbrp rakan d sini yg merupakan pensyarah d Uni2 d Indonesia...dr perbualan dgn mrk nmpk nyer situasi mereka lebih "ribut" dr d Msia...tp bgmn uni2 mrk boleh mengatasi kite????...aku masih ingat sewaktu aku d Uni Malaya tahun 1993/94...tahun 2/3 aku...UM berada d Top 13...dlm tempoh satu dekad UM terpelosok ke tangga 42...ewwwwwwwwwwwwwwwww...kalu kite amik saiz bilik darjah kt Msia i.e majoriti 30 hingga 40...then UM tk layak ddk dlm kelas 1 terpaksa pindah ke kelas 2...sbb tk "MUAT"...begitu juga dgn Uni APEX kite...hanya layak d tangga 69...tp at least angka tu nmpk cantik....hehehehe...
Aku masih ingat long...long ago...mase aku d UM...Prof Diraja Ungku Aziz pernah menyarankan agar uni2 d Msia melalui proses "over haul"...aku rase sbg seorg academician yg "ulung" dia nmpk ape akan jadik...so nobody care...yg d buat mase tu ialah benda2 merapu...so skrg lihat ape sudah jadik???...aku kire pentadbir Uni harus d pertanggungjawabkan dlm isu ini...depa yg bertanggungjawab harus d "HUKUM"...smpai biler kite nk Uni2 kite terus menjunam ke bawah...tempoh mencapai negara maju i.e 2020 cuma tinggal 10 tahun...so something needs to be done...kalu dlm tempoh 10 tahun UM boleh jatuh dr tangga 13 ke 42...aku kire tk mustahil dlm tempoh 10 tahun kite boleh "lanjak" kan Msia ke tangga 10 sekurang2 nyer...ahli2 akademik harus d bebaskan dr bebanan "bukan akademik"...kerja2 pentadbiran...kerja2 PR...kerja2 "kipas"...sume ni harus d bersihkan dr uni2 kite...aku paham...aku juga pernah berpeluang mengajar d UM satu ketika dulu...aku mmg lihat pensyarah d bebankan dgn kerja2 yg bukan berbentuk akademik...ISO la...Benchmark la...mcm2 lagi...so ruang menyelidik terpaksa d korbankan...isu ni lebih dominan d kalangan pensyarah2 mude...mrk2 ni dtg dgn semangat yg tinggi dan berkobar2 tp once menjadi pensyarah mereka menjadi "bosan" n hilang minat akibat drpd kerja2 "merapu"...ni d buruk kan lg dgn "kualiti" pelajar yg d ajar...mereka umpama sekumpulan murid2 sekolah yg "mengangnga" mulut utk d suapkan...inisiatif dan kreativiti tiada langsung...pensyarah takut pd pelajar kerana pd penghujung semester mereka d nilai n pensyarah yg "tulen" akan mendapat markah rendah...pensyarah yg berperanan sbg "CIKGU" akan mendapat markah penilaian yg tinggi...mmmmm...ok ke???...
Waktu aku d UM aku berpeluang mengenali personaliti spt Prof Diraja Ungku Aziz...Prof Khoo Kay Kim...Prof Jomo...Prof Mahani...Prof Ezrin...mungkin ade d kalangan mereka ini kalian kenal...mereka2 ni mmg terkenal dlm bidang masing2...aku bukan la student mereka sume...tp aku pernah menghadiri kuliah umum mrk...kalian akan kagum dgn mrk...kagum kerana tahap intelektual mrk tinggi tp masih merendah diri...aku pernah menghadiri lecture umum salah sorang personaliti ini dn sehingga kini aku masih ingat lecture tersebut...bayangkan betapa mendalam nyer ilmu mereka...
Usahlah kite pertaruhkan mase depan generasi mase depan lantaran pemikiran sempit lantaran bertunjangkan fahaman sempit...cukup lah dgn keujudan satu Universiti yg betul2 berteraskan fahaman ini..bebaskan la uni2 yg lain nyer dgn ruang seluas2 nyer utk menjadi Gedung Ilmu...bukan nyer Gedung "Baju"...kalu kalian masih ingat dlm entry lps aku ade menyebut ISEAS d Singapura...utk makluman kalian salah seorg tunggak penting institut tersebut ialah
Professor Wang Gungwu...untuk makluman korang dia ni adalah sejarawan yg d segani yg membesar d Ipoh, Perak...dia juga pernah menjadi pensyarah d UM dan NUS...satu ketika dia menjadi Naib Canselor Uni Hong Kong(yup...Uni yg menddki tangga PERTAMA dlm senarai Uni terbaik d Asia...that was 1 dekad yg dulu...so hasil nyer hari ini)...dia ni mmg name femes...NUS terus lantik dia untuk menjadi salah satu tonggak d ISEAS (ni sebahagian NUS sebenarnyer)...UM buat ape????...mmmmm...tk de ape...sbb ape???...korang fikir la sendiri...kite terlalu taksub...terlalu fikir isu2 remeh...ahli2 akademik majoriti nyer tidak pikir ttg warna kulit...bangsa...agama...or whatsoever...lihat la kecemerlangan Tamadun Andalusia...sume scholar berkumpul...Yahudi...Majusi...Nasrani...semua nyer...tp lihat la kenapa tamadun tersebut jatuh!!!...we should learn...mase semakin suntuk...izinkan aku akhiri tulisan kali ini dgn pantun oleh Azah Aziz, tokoh budaya kite yg merupakan isteri Prof Diraja Ungku Aziz dan ibu kpd Tan Sri Zeti:

Burung merpati kepak bersilang,
Turun ke bendang makan padi;
Simpan di peti takutkan hilang,
Baik disimpan di dalam hati.

Sunday, May 9, 2010

Khazanah Negara...

Ahad 9 Mei 2010...Jam 8.52pm...

Hari ini Hari Ibu...izinkan aku mengambil kesempatan ni mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada semua "ibu2" yg membaca blog ni...jgn lupe ucapkan Selamat Hari Ibu kepada ibu/mama/mak/ummi/amma/mommy etc...bagi aku ibu adelah "jelmaan" malaikat yg Allah swt pinjamkan d mukabumi ini...bersyukur la dgn kehadiran mereka...I lost mine when I was 19...(pause)

Topik aku hari ini bukan ttg Ibu...sbb aku rase tk perlu Hari Ibu...tiap2 hari adelah Hari Ibu...jgn lupe tu...topik aku ialah...minggu ni aku baca berita yg berbeza topik nyer tapi menarik utk diulas:

1) Anak Tun H.S.Lee telah menyerahkan dokumen berkaitan bapa nyer kpd ISEAS, Singapura untuk disimpan.
2) Penjara Pudu i.e. Pudu Jail akan d bangunkan.
3) Ada rancangan utk membangunkan Bangunan Keretapi Lama KL sbg Hotel Islam Antarabangsa.
4) "Sorry PDRM tersilap sapu"

Ok ni ulasan aku...perkara 1 adelah perkara yg aku kira menyedihkan. Satu ketika sewaktu isu Pulau Batu Putih hebat di"percanang"kan dlm media...salah satu punca yg d kenalpasti sbg penyebab kite kehilangan pulau tersebut ialah kerana sistem penyimpanan rekod2 kerajaan yg "amat menyedihkan"...aku tk pasti isu ni...aku tk penah d latih dlm bidang sejarah...namun aku telah bertanyer kpd teman rapat aku seorg "sejarawan mude" yg aku respect...so dlm perbualan kami melalui skype kami telah mengadakan diskusi ttg isu ni...dia ni mmg d latih dlm bidang sejarah...terutamanya Sejarah Maritim Asia Tenggara era kolonial...in fact dia pernah belajar di universiti tersohor dlm sejarah Asia Tenggara iaitu Uni Lieden, Belanda dlm bidang yg sama...so aku kire dia adelah individu yg mempunyai autoriti mengeluarkan pendapat ttg isu ini...dia memberi contoh d Leiden d mana peta2 Malaya d simpan dgn baik...ini termasuk peta2 yg telah d lakarkan seawal abad ke 17...bayangkan...kalu d Msia...kat mane kite simpan benda2 ni?...of coz ramai jawap Arkib Negara...tp kenapa individu spt anak Tun H.S. Lee tidak yakin?...utk makluman korang bukan setakat Tun H.S.Lee...keluarga Tun Dr Ismail (bekas Timbalan Perdana Menteri)...juga telah menyerahkan dokumen kpd institut yg sama d Singapura...isu nyer bahan2 yg kaya nilai sejarah nyer telah d serahkan kpd negara luar...ape punca nyer?...Ironinyer kite mempunyai kementerian yg mengkhusus dlm hal ehwal "WARISAN" tp ape sudah jadi?...mane silap nyer?

Isu kedua dan ketiga ttg bangunan Penjara Pudu dan Bangunan KTM...aku rase tidak kira la kalian melihatnyer dr aspek mane sekali pun...tp kedua2 bangunan ni adelah sebahagian lanskap Kuala Lumpur era Kolonial...aku kira kite perlu mengekalkan bangunan2 ini...aku tk nk pegi jauh...sewaktu d Singapura aku pernah melawat sebuah banglo lama d Bukit Chandu yg d jadikan muzium...muzium ni kononnyer menyimpan sejarah Leftenan Adnan...tentera Regimen Melayu yg berjuang menentang Jepun...bayangkan Kerajaan Singapura nmpk potensi "komersial" sejarah ini so di gunakan sepenuhnyer...sewaktu lawatan ke muzium ini aku skeptik...in fact aku "hampir2" smash kurator muzium tersebut sbb aku nmpk dangkal nyer mereka mentafsir sejarah...tp aku pendamkan...aku sedar pd ketika itu aku "tetamu"...tp d Malaysia d mane anak2 sekolah atau juga yg dewasa dpt mengenal tokoh ini?...d mana?...kite sering menjadik "ayam jantan" berkokok d dinihari apabiler ternampak cahaya mentari...kemudian senyap...sunyi dan sepi...ini lah resmi org2 kite "berkokok" sesekali....waktu yg lain berdiam diri...

Isu keempat...hahahahaha...aku gelak besar biler baca berita ni...kalu kalian masih ingat tulisan aku yg lps aku penah sentuh ttg Kuarters Polis d Shah Alam yg d pasang grille dr atas smpai ke bawah...well...ni adelah bukti NYATA bgmana tk selamat nyer kite....kalu kereta KETUA polis pun boleh d "SAPU" ape lg kite2 ni sume...ironi nyer peristiwa ni berlaku dlm minggu yg sama seorg YB mengumumkan indeks jenayah telah turun...mmmmmm...korang pikir la sendiri relevan ke indeks jenayah ni???...kalu korang rajin cube carik balik suratkabar lama...tgk setiap kali pengumuman besar d buat ttg penurunan indeks jenayah berita yg terkandung dlm minggu yg sama ialah betapa tk selamatnyer orgramai...minggu baru ni seorg nenek tua d "sembelih" dlm rumah nyer sendiri!!!!...YB yg same telah bandingkan kadar jenayah kite dgn UK!!!...relevan ke?...aku pelik kenapa UK??? kenapa bukan Singapura?...kenapa bukan Jerman?...aku nk citer pengalaman aku kt sini...aku tak penah tgk rumah atau bangunan kt sini yg ade grille mcm kt Msia...kami penah melawat bangunan kerajaan d sini...sama tiada grille...tp cctv merata...aku rase kite kalu nk maju kena laksanakan ini...aku nk citer satu insiden...pernah satu ketika polis telah naik ke bangunan asrama kami...aku tanyer rakan yg faham bahasa Jerman...kata nyer polis tersebut ingin mencari pemilik kereta yg d park depan asrama kami sbb pemilik nyer LUPE TUTUP TINGKAP...yessss...polis kt sini concern smpai tahap tu...bayangkan...kalu nk kate polis ramai aku tk nmpak pun ramai...sama je mcm kt Msia...tp kat sini kalu ade sekumpulan org buat perangai "pelik" kalian akan lihat polis muncul...sistem nyer begitu...ni yg kite mau...penguatkuasaan nyer lain...sistem nyer berbeza...kite perlu blaja...bukan dok banding2 kn kite dgn UK...heloooooooooooooooo...adekah nyawa manusia tu boleh d banding2kan...aku mintak YB tersebut pi jumpe keluarga nenek yg kena sembelih tu dan ckp kat depa INDEKS JENAYAH DH TURUN!!!!...

Aku rase sikit hari lagi akan ade rombakan kabinet...aku harap sgt PM akan gugurkan nama2 yg dh LAMA...dh basi...yes...depa ni byk sumbangkan khidmat tp aku kire tiba masenyer dia harus pergi...kami tk mau mendengar berita kite nanti kite nak "PATENT" kn nasi lemak...kuih koci...sambal belacan...helooooooooooooooo...ni je ke WARISAN Kite????...ade sorg YB ni pulak dh terbukti "GAGAL" kt mane2 pun dia pegi...aku rase tibe masenyer dia ni pun perlu d gugurkan...cukuplah...mase depan negara jgn d "pertaruhkan" dgn dia ni...mmg dh gagal...sume peluang yg d beri dia gagal...dia mmg tk de karisma sbg pemimpin...maaf ckp...ni realiti nyer...PM juga aku harap akan gugurkan mrk2 yg tidak mendapat mandat rakyat...cukuplah...We are in desperate need of an overhaul of the whole system...we cant have it kalu dok masih berpaut pd org2 lama...bwk masuk muka2 baru...kalu pemimpin d UK mude2...d Malaysia sume nyer "ayam jantan" yg dh tua...takut2 nnt org tk bangun tido sbb "kokokan" nyer tk dengar....opsssssssssssssssss...sekian...

Ikhlas...
Ramli Nordin
Bonn
Jerman

Sunday, May 2, 2010

Buat Arwah Aminulrashid Amzah...

Salam...Ahad...2 Mei 2010..jam 11.21am...Bonn...

Minggu ni aku tk lekang membaca berita2 dr tanahair dengan berita2 tentang Adik Aminulrashid..."budak" kecil berusia 14 tahun ini telah menemui ajal nyer dlm keadaan yg tidak sepatutnyer...aku cume nk melontarkan pandangan aku:

1) Aku rase kalian sume pernah berusia 14 tahun...kalian juga kenal anak kecil berusia 14 tahun...anak..."anak ikan"...anak buah...adik..."adik2"...jiran...murid...etc...jadik aku rase kalian tahu ape yg kerap berlaku dlm tubuh...minda...personaliti...anak2 kecil berusia 14 tahun ini...ni peringkat awal remaja...sifat rebellious...nakal..."mencube benda baru"...awal akil baligh...ini la usia nyer...ini la mase nyer...after all...kite manusia...ini tabii kite...salah ke?...berdosa ke?...PERLU KE D TEMBAK????...mengalir airmata aku biler melihat ibu arwah bercakap kepada media...aku dpt merasakan betapa peritnyer...luluhnyer hati seorg ibu apabila anak yg d kandung selama 9 bulan dn dilahirkan ke dunia ini dengan 1001 harapan diragut nyawa nyer dgn semudah itu...kemudian media menghentam dan merobek2 hati ibu tersebut dgn mengelar anak kecil ini PENJENAYAH!!!!...astaghfirullah...ape dh jadik dgn masyarakat kite????
2) Aku pelik biler mane mereka2 yg diberi amanah utk menjaga masyarakat memberikan komen2 yg dangkal...aku meluat biler baca komen dr Menteri yg bertanggungjawab terhadap hal ehwal wanita dan keluarga...dia dgn mudah mengatakan...ni aku baca dlm media...dia kate...ibu bapa perlu ambik tahu mane anak2 pegi...ape anak2 buat...heloooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...tu je ke yg ko mampu cakap...tu la akibatnyer kalu kite lantik org pegang jawatan menteri kalu bukan d pilih oleh rakyat...IKUT PINTU BELAKANG!!!!...ni la sbb dan punca nyer rakyat tolak dia...tp aku tk tau kenapa dia masih jadik menteri...kalu aku boleh bagi pendapat aku harap PM akan tendang dia keluar dlm rombakan kabinet...aku tk tau ape yg dia dh sumbang????...ape????...aku rase dia sepatutnyer pegi ke rumah kanak2 tersebut...beri pelukan kepada ibu anak tersebut sebagai seorg WANITA dan juga seorg IBU...bukan menghentam dlm media....aku pelik kenapa dia ni masih ade dlm kabinet...
3) Ape yg diluahkan oleh menteri tersebut adelah mentaliti majoriti masyrkt kite...MENGHUKUM...kite tk kaji peri punca perkara tersebut berlaku tp kite hukum mereka...tgk je bgmana media kite mainkan peranan ini...biler kes buang anak...Depa akan potray imej org yg buang anak tu sebagai kejam...syaitan...binatang...sampah...dlm kes adik Aminulrashid ni bukan kes dia d tembak yg d highlight tp ...kenapa dia keluar sehingga pukul 2 pagi?...kenapa dia bwk keta tanpa lesen?...kenapa mak dia tak larang?...heloooooooooooooooooooo....baca balik ape aku tulis awal2 tadi...depa ni REMAJA...kalu menteri yg bertanggungjawab terhadap isu2 REMAJA tk tau ape tu REMAJA then aku tak rase masyarakat TAU!!!!!...
4)Wartawan kt Msia pun satu...bukan semua tp majoritinyer...main tulis je benda...tk de etika...tk de keinginan menyiasat...tk de kecenderungan mendapatkan kebenaran...ni la dia setengah2 wartawan kt Msia...kewartawanan itu bukan lagi amanah tapi KERJAYA...mereka bukan bertugas utk KEBENARAN tp bertugas utk mencari BERITA!!!!...
5) Polis...oh polis...aku dh tk nk komen...aku rase kite dh smpai satu tahap kite tk boleh buat ape...kite ckp atau komen kite d UGUT...kite ulas kite d tahan...aku dh tk tau sape bekerja utk sape?...sape bayar gaji sape?...sape patut jaga sape?...sape nk mengadu kat sape?....aku "kelakar" biler tgk polis dok nk baiki imej so depa bagi hadiah kt pesakit kt hospital...anjurkan kenduri kawen...helooooooooooooooooo...kami tk nk sume ni ok...kami nk rase selamat...kami nk rumah kami d bina tanpa GRILLE...kami nk anak2 kecil boleh pegi sekolah...pegi main kat padang depan rumah...pegi jalan2 tanpa merasa takut d culik...di rogol...diliwat...d bunuh...hilang...lesap...kami nk itu...kami dh tk rase selamat...dlm rumah pun kena rompak..kena samun...kena rogol...cube cakap kat mane kami nk pegi????
6) Ape jadik dengan KONSEP BANDAR SELAMAT?????...mane bandar selamat kt Malaysia???cube jawap maner???? Putrajaya??? Cyberjaya???? atau Petaling Jaya????

Ni je la pandangan aku...aku sedih...seorg anak kecil yg "nakal" kehilangan nyawa nyer kerana masyarakat meletak kan nilai PENYAMUN...PENJENAYAH...PEROMPAK...PECAH RUMAH...sewenang2 nyer...buat Keluarga Arwah...SEMOGA KALIAN TABAH MENGHADAPI DUGAAN ALLAH SWT...INSYA-ALLAH DIA D TEMPATKAN D SAMPING ORG2 YG BERIMAN...

Buat yg lain renungkan kan lah takrif taubat yg ditulis oleh Allahyarham Ustaz Sulaiman Endut(2002):

"Membetulkan sikap yang salah dan mendekatkan diri kepada Allah dengan melakukan taat dan kembali kepada-NYA dengan memperbaharui niat untuk melakukan amal kebajikan"

Sekian, wassalam.
Ramli Nordin
Bonn
Jerman

Sunday, April 25, 2010

Bengang...

Minggu ni aku update blog aku ngan lirik lagu...lirik lagu ni mengambarkan perasaan aku d tika dan saat ini...


Aku bosan dengan cintamu
Aku rasa buang masa
Kau selalu mendustakan cintaku
Aku fikir kau tak searus
Biarkan ku beralih
Biarkan diriku terus bersendiri

Ku tak sanggup engkau setia
Walau jasad dan juga nyawa
Sebagai tanda cintamu padaku katamu

Chorus:
Tak mungkin ku percaya
Kata-kata yang penuh dusta
Hanyalah bibir berkata
Yang memilukan
Menambah bengang rasa hampa
Terus hingga diriku terasa

Cukup berkali kau berkata
Jangan diulang lagi dusta
Jangan kau pujuk hati yang terluka
tak mungkin akan ku kembali
Jika janji sekadar mimpi
Tak mungkin aku sanggup bersama denganmu

Sekian, untuk minggu ini...

Ikhlas,
Bonn
25.04.2010

Sunday, April 18, 2010

Debu...debu...puin..puin...

18 April 2010...jam 11 mlm...Musim bunga d Bonn...

Sebenarnyer aku malas nk mencoret berita d ruangan ini minggu ini...namun kugagahi demi meneruskan routine hujung mingguku...

Minggu ni adelah kesekian minggu2 yg telah memasuki Musim Bunga d Benua Eropah...namun aku tidak merasakan sebarang perubahan ketara...aku masih bergerak dengan jaket...mungkin nipis dr biasa tp masih...aku mencemburi rakan2 d Benua Amerika yg sudah mampu ber"T-Shirt"...wlbgmnpun aku yakin dan percaya keadaan d sini lebih selesa dr d Tanahair...opssssssssssss...hehehehe...

Aku masih tiada koleksi gambar musim bunga...Insya-Allah akan aku usahakan...smlm sekumpulan kecil anak2 M'sia telah berkumpul utk meraikan kewujudan Kelab Anak Malaysia Bonn....hehehehe...nama nyer gah...ahli nyer 3 org je....mmmmmmmmmmmm...gambar tk de lagi...nnt la...aku tk bwk kamera so aku terpaksa menanti teman yg hadir utk meng"upload"...sabar la yer...basically dr senarai yg kami kumpul cume ade 5 student Msia d Bonn...awalnyer 6 tp sorang telah menamatkan pengajian dn mungkin dlm perjalanan pulang ke tanahair...kalu tk kansel la flight dia...drpd jumlah 5 org tu...2 adelah pasangan suami isteri dn mereka menetap luar dr "radius" bandar Bonn so kami tk jumpe...tp kami tau depa ni wujud....opsssssssssssss...so tinggal 3 yg hadir smlm...sorang undergrad dlm bidang matematik dan 2 lagi tu aku n sorang lagi student PhD gak d Inst yg aku blaja...so tu je la komuniti student yg diketahui wujud d Bonn ni...wlbgmpun ini adelah statistik tk rasmi kami...so kalu ade yg lain2 tu kami tk pasti...n of coz yg kami hitung ni yg student je...sbb kabarnyer ade org Msia yg menetap d sini...

So smlm tu mmg seronok n njoy sbb that was the first time kami berkumpul secara rasmi...hehehehe...siap buat potluck n sesi2 Msia...biasa la kan kalu dh nama nyer Msia so biler jumpe ape lg...riuh tk ingat n sesi umpat2 Jerman...hehehehe...kelakar je smlm sbb tersasul2 English n Jerman...org2 Jerman ni ade istilah2 yg depa suke guna so smlm kami dok guna sekali...

Ramai yg tanyer ttg letusan gunung berapi tu....mmmmmm...kami tk rase ape pun...tk jerubu or whatnot...tp org2 sini ckp musim bunga ni pelik sbb sejuk...so mungkin ade kaitan dgn tu aku tk tau...tp mmg tk rase musim bunga pun...sejuk...cuma sekarang waktu mlm semakin lewat...maksud aku gelap...pukul 8mlm masih cerah n terang benderang...

ok la tu je utk kali ni...buat teman2 yg komen blog lps:

1) Zali tajuk tu saje je nk catchy supaya suspen...ala2 kewartawanan gtewwww...balik tu tk pasti lagi...byk yg perlu d siapkan...
2) Princess Mulan...maklumlah blog I terpaksa bersaing ngan FB so kena la buat tajuk camni...hehehehe..
3)Rambomadonna...syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...nnt pak polisi sentap...hehehehehe...
4)Mirza...biasa la tu...ape pun terima kasih banyak...
5) Neasuci...hehehehe...I ketawa sorang2 baca komen U...I br teringat U penah naik gak kancil tu...hehehehe...azab kan parking kt Putrajaya...
6)Mizzou...biasa je...tk la brutal sgt...hehehehe...air yg tenang jgn d sangka tiada buaya....opsssssssssssss...
7) Azzyd...aku pun kalu blh nk gak buat topik camtu...in fact it is an interesting one kalu d kaitakan ngan intergriti...hehehehe....better stop kang menjela lak aku nyer komen....

p/s: MInggu ni aku sure akan ikut perkembangan politik tanahair...Hulu Selangor...nama mu muncul sekali lagi...segala nyer bermula d sini...ciaooooo....