Tuesday, December 30, 2008

From Durham to Bonn...

Hi everybody...aku dh selamat smpai ke Bonn...it was a tiring journey from Durham...perjalanan tk jauh pun the flight is only 3 hours in total tapi all the waiting is very exhausting!!!...aku byk gambar nk post kt blog ni tp tk de modal nk karang citer..hehehe...ape pun it was a very fruitful visit...well selain dr pi melawat Semin...hmmmmm...layanan first class siap lagi pagi2 dia dok tanyer arini nk makan ape...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....biler dh smpai Bonn....dunia kebab bermula...cehhhhhh...aku byk dpt download bahan..well in total dekat 100 lebih journal...yessssssssssssssssssss...tapi nk baca tu...uwekkkkkkkkkkkkkkkkk...nk terkeluar anak mata...hehehe....belum start pun...kat Jerman still cuti...class mula balik 5hb so masih ade mase nk siap kn keje2 tertungak selama 10 hari...
Kat Msia pun ramai yg masih cuti almaklumlah cuti krismas...cuti tahun baru 2009 n cuti Maal Hijrah...so dalam suasana cuti ni n sempena mood tahun baru ni(dua2 la...Hijrah n tahun baru in general) aku nk amik kesempatan ni nk mohon ampun dan maaf(ishhhhhhhhhhhhh..rase mcm raya lak....)semoga tahun baru ni menjanjikan segala yg indah Insya-Allah...tahun 2008 akan kita tinggal kan dgn 1001 kenangan...aku pun byk kenangan tahun 2008...well bagi aku sume nyer manis...cehhhhhhhh...hehehe...tk la sume manis...yg paling sedih biler berangkat meninggalkan Vista n Msia...uwaaaaaaaaaaaaaaaa....
But in general 2008 was a good year for me...tapi kalu nk ikut kan tiap2 tahun pun a good year for me...hehehe...aku just bersyukur dgn sume nikmat yg Allah swt bagi kt aku...I mean physically...emotionally...my family(I luv them SO MUCHHHHHH...muahhhhhhhhh...)...well aku rase those yg rapat ngan aku tau yg aku dh tak de ibu dan ayah so yg tinggal cume my brothers n sister n anak2 buah...isk...isk...isk...opsssssssssssssssssssss...ter EMO lak...but they are the greatest...I luv them so much....
My frenz...all of them...korang mungkin tk caya tapi aku ade kawan yg aku kenal dari sekolah rendah n kami masih rapat...kawan2 kat sekolah menengah(nama sekolah rahsia...syhhhhhhhhhhhh...bahaya...hehehe)...kawan2 kat UM...teman2(tapi mesra) kt USM...member2 kat L&G Bhd...rakan2 kat Rancangan Pengajian Perancangan dan Perbandaran UM...Inst Asia-Eropah UM...Vista Angkasa...my brothers n sisters batch 1/2003 PTD...member2 kursus QA Intan...n of coz sume yg dikasihi...dirindui...diingati kt KPKT...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa....sedih mcm bagi ucapan tahun baru lak...
Aku selalu percaya kawan2 adalah HADIAH yg Allah swt beri utk kite...kite bukan jumpe org secara kebetulan dan berkawan tapi itu adalah ketentuan...mungkin ade yg rapat...ade yg kasual...ade yg formal...ade yg mcm 'chipsmore'...tapi ape pun sume nyer anugerah...be thankful for that...aku bersyukur sbb d beri kesempatan mengenali kalian...aku sedar aku byk kelemahan...tapi kelemahan itu la yg menjadikan kita sahabat kerana kelemahan aku ditutupi oleh kesempurnaan kalian(uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...sedih la....)...
So bersempena dgn tahun baru ni azam aku ialah...hmmmmm...well apart dari blaja bersungguh2(ni dh mmg kewajipan...) aku berazam Insya-Allah aku akan cube menjadi sahabat...teman...rakan...atau sekurang2 nyer kenalan kalian yg baik(kata sempurna kang ade lak yg bantah....)...So sebagai permulaan aku mohon maaf zahir dan batin jika sekira nyer sepanjang kalian mengenali aku byk yg tk 'kena' dgn aku...aku juga manusia...semoga kite mula kan tahun 2009 dgn fasa baru...cehhhhh...mcm buat rumah lak...
ok guys...nanti I'll post my stori kt UK...for the time being...Selamat Tahun Baru...chersssssssssssss...

Monday, December 22, 2008

From Bowburn With LUV...

Hai uols...ape kabar...actualy I dh smpai ke Durham, UK...yup...yup...yup...UK ok...bukan Ulu Kelang...tapi United Kingdom...opssssssssssss....jgn sentap ok...actully we're in a hurry so I'll post my comment on my trip later tonite...tungguuuuuuuu....




Sunday, December 14, 2008

7-8-7 Vista Angkasa

Dear All,

Well arini/minggu ni aku nk berceriter sikit pasai 7-8-7 Vista Angkasa...yessssssssssss...Once it was my 'nest' in KL...aku suke Vista(...sigh...)aku mula dok kat sini lps abis Master...mase tu Cici berada di Holland menyambung pengajiannyer...aku ingat lagi mase aku mula dok kat situ...IT WAS TERRIBLEEEEE...scary...korang bayangkan lah umah dikelilingi SETINGGAN n KAWASAN GERAI yg penuh tikus...golongan pendatang...sampah....SEX DI TEPI TANGGA...ewwwwwwwwwwwwwwwww....everything yg buruk ade kat Vista mase tu...mmg kejis n mmg hinas...tp itu la realiti KL...kecelaruan identiti...dari balkoni rumah korang boleh tgk keGEMILANGAN KLCC...Menara Moden...antara yg tertinggi di dunia...dicanang sebagai salah satu binaan termoden abad ini di rantau Asia...semua nyer indah...moden...high-tech...tapi kalu di jenguk ke bawah...uhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...setinggan kerinchi...sistem perparitan tersumbat....kumbahan tk wujud...gerai2 yg kotor dipenuhi tikus sebesar kucing....penjaja tepi jalan...rumah flat DBKL...hmmmmmmmmmmmm...konflik identiti...tapi dlm konflik2 tu wujud sebuah apartment di Vista Angkasa bernombor 7-8-7...pemilik nyer Cici Marangsa de Leiden...gadis marang yg berkawin dgn jejaka Eropah...tapi perkawinan mereka tidak kekal so Cici terpaksa pulang ke Marang n rumah tu diserahkan kepada aku utk dijaga....kisah cinta depa nnt I citer...sbb tk sesuai X-rated gitu...opsssssssssssssssssss....

So sedikit demi sedikit Vista dihiasi...ia menjadi lokasi pertemuan.."SINGLE STORY"...ia menyimpan seribu satu rahsia...kisah2 yg kini menjadi memori bagi mereka2 yg pernah melewatinyer...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...sedih...kt sini la aku mula mengenal kehidupan sebagai 'YUPPIES"...opsssssssssssss...jgn jelesssssssssssss...rumah ni telah menerima ratusan tetamu...aku masih ingat lagi majlis sambutan hari raya yg dibuat...uhhhhhhhhhhhhh...letih ok...kami terpaksa bangun seawal 3 pagi semata2 nk buat laksa johor...mangsa nyer ROSMIN....the best Chef in Town...Koloni ade gak tolong...TOLONG MENYEMAK...opsssssssssss...aku ingat lagi ade satu tahun tu mase menumbuk cili siap2 lagi biji cili masuk dalam mata Rosmin...eeeeeeeeeeeeeeee...seksa sangat mase tu kesian sangat....tapi yg best nyer biler kawan2 dtg...d sebbkan apt tu kecik so terpaksa la kami buat bergilir2...tp best...mcm2 ragam org yg datang...this is the only place yg sume org rase AT HOME...hmmmmm...aku rase la...aku njoy sgt mase tu...esp biler depa dtg n depa terkejut tgk decorasi rumah tu..ala2 'minimalis urban kontemporari' gitu...uuuuuuuuuuuuuuuu...statement hansssssssssssssssss...Cici mmg kreatif...well...opssssssssssssssssssssssss....
Housemate aku silih berganti...termasuk dr Jerman yg kini menjadi slh sorang kawan baik aku...yg unik nyer kebnyakan hsemate aku terdiri dari "USTAZ"...hmmmm...jgn tk tau...ooooo lupe itu tk termasuk Firdaus n adik angkatnyer...opsssssssssssss....hehehehe..bulan2 terakhir aku kt situ aku dok sorang...byk kenangan kt Vista...Majlis Raya...Kumpul Hujung Minggu...Ruangan Gossip...AF...Miss World...Miss Universe...Olimpik...AJL...PTK...hmmmmm....mcm2 la...aku rindu sume tu...diam tk diam hampir enam tahun aku dok kt situ...byk kenangan...yg pahit...yg manis...yg indah...yg buruk...
n of coz kalu citer pasai Vista aku tk leh miss citer pasai umah Kak Ana...THE BESTEST person I've ever met...rumah depa jadik 'pot' utk aku makan biler malas nk pi beli n nk rase 'home made' cooking...sambal kak Ana...kari kepala ikan K...sayur goreng Mektea...uwaaaaaaaaaaaaaaaaa...I miss Malaysian food....well sume yg bermula pasti berakhir...
aku akhirnyer meninggalkan Vista dengan seribu satu kenangan pada 30 September 2008...tarikh aku berangkat ke Jerman...aku tak tau sape yg tinggal kt situ sekrg...tp I had the best experience kt situ...teman2 yg yg dulu menjadi sebahagian kenangan Vista juga telah terbang merata alam...Rosmin kini di Durham...Mimi br je pulang semula ke KL...Cici telah memulakan kehidupan di Terengganu...Azli kini di INTAN...Amin dgn kehidupan yg cukup ceria skrg...Firdaus n Suhaimi...hmmmm...all the pasar malam...n of coz all "THE STORI"...
To Vista Angkasa...I miss U...Those yg ade kenangan kt Vista blh la coret2 kan kenangan kt Vista...the place Once I Call Home...

Tuesday, December 9, 2008

The Memories...

Assalamualaikum wbt...Hai sume rase nyer sume dh balik ke ofc...actually aku tk de gambar terkini yg aku nk masuk kn ke blog ni...aku pi ke Windeck...it was beautiful tapi TAK DAK SNOW...arghhhhhhhhhhhh...kejis...utk makluman u all kt sini salji tk kekal...malam turun n esok nyer dh cair...hmmmmm...so tk de la snowman...jeles tgk gambar kawan2 yg ade snow...aku rase kat Paris pun tk dak snow...base on entree Yeen yg baru je balik dr Paris...suasana kt sini n I'm sure kt sume negara yg sambut Krismas dh mcm suasana Hari Raya...byk la decoration kt malls n downtown yg ke arah tu...aku raya aidil adha dlm kelas...tk sempat nk pi masjid...makan coklat...sbb my coursemate sorang tu Iranian so dia bwk coklat...hmmmmm....aku boleh lupe....opsssssssssss...well kt Msia pun aku jarang balik kg so....paham2 la yer...
Dua minggu ni byk berita yg aku tima...yg paling mengembirakan...KPKT menang anugerah kualiti Pengurusan Kewangan(AKPK) tahun 2008...aku bangga sbb aku part of the team...yeszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...aku ingat lagi kami mula buat report tu bulan Julai atau Ogos aku tk ingat...yg aku ingat kena TUTTTTTTTTTTTTTTT ngan Datin...uuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhh...itu baru part permulaan...kena marah je mase tu...kt Bangi mase tu...dugaaan sgt...lps tu mula la perjalanan buat report tu yg amat memeritkan...korang bayangkan la mase tu aku terpaksa buat report tu sampai 3...4 pagi n esok nyer pi ofc....itu tk termasuk hujung minggu yg sume nyer terpaksa d korbankan utk buat report tu...tuhan je yg tau mase tu perasaan aku...of coz la biler dh tertekan mcm2 terjadi...aku ngan Mirza hampir 'perang'...ngan Mashitah tk yah citer la kan...dlm mase same aku tolong kawan aku buat proposal master dia...hmmmmmmmmm...tp syukur sume when well...kami akhir nyer menang gak pertandingan tu...kawan aku lak dpt master dia....yg aku paling kelakar...Mashitah hampir2 'jual' aku kt budak MOF tu...hmmmmmm...budak tu ape citer ek....name dia pun aku dh lupe...hehehehe...kira ni hadiah aku la pd KPKT...opsssssssssssss...sesuai ke....Terima Kasih pada kawan2 dlm group tu...Shitah...Mirza...Sara(hmmmm...dia involve ke...opsssssssss)...Fakri( dia ni mmg angle...baik giler....aku respek dia ni...)...Mala(staff aku yg paling kreatif...the bestest)...Nani(biler ko kawin ek...harap2 ko tk membesar mcm kakak ipar ko...opsssssssssssssssssss)....Aina...n sume yg name2 aku tk sebut....maaf la yer...n of coz DATIN TKSU....dia ni tulang belakang kemenangan ni...dia yg push benda ni...kami mase tu mmg arghhhhhhhhhhhhhh...tapi dia yg kuatkan semangat kami...n tk lupe En Asfari n En Latif...dua pegawai kanan KPKT yg byk beri dorongan n rangsangan agar kami terus teguh walau badai dtg melanda...opsssssssssssssss...n of coz Dato' KSU...the best boss anybody could ever have...Opssssssssssssss...mcm bagi speech lak....
Satu lagi aku tima berita kembali nyer ke rahmatullah En Tom di Mekah sewaktu menunaikan umrah...aku terkejut mase tima sms dari Suhaimi ari sabtu lalu...En Tom ni byk kenangan ngan aku...Kak Amnah(pa dia mase tu) penah ckp En Tom mmg sayang aku...aku sedih biler dgr berita dia meninggal...tapi syukur dia menghempuskan nafas nyer d bumi Mekah di bulan yg mulia...sewaktu umat Islam menunaikan ibadah Haji...mase dia kat HKL lps dia sedar dari koma di Tawakal aku pi melawat dia ngan Suhaimi...aku ingat lagi dlm keadaan sakit2 tu dia boleh 'laser' aku..."KO NI TK BLH BERPISAH NGAN KEMBAR KO"...aku pulak ala2 respon sepontan...dia gelak je...hmmmmmmmmm...aku jugak ingat lagi mase bos lame aku bagi markah rendah...dia panggil aku...dia penilai kedua aku...aku cume diam n dia seperti bapak yg cube memujuk anak nyer...uwaaaaaaaaaaaaaaaa....kak amnah tau sume citer ni...aku terkilan sbb sblm aku dtg sini aku tk sempat jumpe dia kt INTAN...aku selalu nk jumpe tp dia pi dialisis so tk sempat...beberapa minggu sblm aku dtg abg zek ckp dia ade tanyer pasai aku...aku sedih sebenarnyer...dia adalah antara bos yg aku akan ingat smpai biler2...personally he is the best...pagi2 dtg ofc dia akan mengaji n lps tu baru dia start keje...dia selalu cover staff...aku ingat lagi satu insiden mase dlm meeting aku bercanggah pendapat ngan Dato KSU...hmmmm...ape lagi naik angin la dia...En Tom pandang je kt aku...lps abis mtg dia panggil aku ke bilik n tanyer ngape aku 'melawan'...aku pot...pet...pot...pet...tup2 dia gelak....aku pun pelik....misterissssssssss....mase dia kena 'pool' sume org terkejut...aku some how or rather tau its coming...aku pi jumpe dia...dia cakap 'Ramli, dlm keje ni mcm2 akan berlaku...ko kena ikut je....redha...ni mungkin bahagian aku...aku dh keje 30 tahun...dh puas...'...ini lah kate2 dia...lps tu dia pi jumpe Dato' KSU sbb dia kate dia nk pi mintak maaf kalu dia ade bt bebenda yg tk betul...aku kagum...byk la citer pasai En Tom ni...aku ingat lagi dia bwk aku pi makan kt maner aku dh lupe tapi mmg best la kari kepala ikan tu...dia boleh dok order sume n suruh aku makan sampai abis...ade sekali tu aku pi satu seminar ngan dia...aku tgk ramai la KSU2 kementerian lain n KP2 yg dh senior2 dok dtg kt dia...depa kerumun dia n mase tu terserlah depa2 tu pun mcm kite gak...sifat kemanjaan n keanak2an n kasih sayang mereka terserlah...depa mmg sayang En Tom...mase aku QA kt INTAN...hampir setiap hari aku breakfast ngan dia...dan sepanjang mase tu dia akan bagi kate2 nasihat kt aku...aku kadang2 lupe yg dia tu bos...ape pun aku bersyukur aku kenal dia n 'rapat' ngan dia...Al-Fatihah...

Thursday, December 4, 2008

Salam AidilAdha...

Hai sume.....sori la lama tk menulis kat blog...been busy...hmmmmmmmmmmm...lame excuse....ntah la rase busy tapi byk gak melepak...well tak kisah la...aku baru je blh bernafas arini...sbb esok kami tk de kelas...kami kena ke Windek..hmmmmmmmmmm...aku pun tk tau kt maner but its part of the intercultural thing...depa nk bawak kami pi youth centre...kate nyer snow banyak...tapi aku tak tau...tk penah pi...nk kate xited pun tk gak...monday ade reading...ape pun aku happy..hehehe...supervisor aku tk dak sampai new year sbb dia dh ade urusan kat PENANG...hmmmm...hebat...aku tensen gak kalu dia ade...maklumlah antara buat keje ngan kena pulak tanyer2 pasai proposal....eiiiiiiiii....dh la aritu aku kena buat balik article review...kate nyer "You Did Not Bring The Arguement To The Point"...helooooooooooo...what point?...ntah ape2 ntah dia merapu...aku ikut je la...dlm diam aku blh gelak sorang2...bodoh sgt ke aku ni....hehehe...
utk makluman korang...kan aku penah ckp aku register kt Faculty Philoshophy so salah satu requirement...kena baca sume buku jerman philosopher yg utama...hmmmmm...jgn tak tau Max Weber and Karl Marx tu korang kena tau sape n tau ape arguement depa...btw Karl Marx tu blaja kat Uni Bonn...yuppppp...Uni yg aku blaja ni...so korang paham2 la yer....aku rase ini kekuatan negara2 maju kat benua eropah...depa mmg into benda2 falsafah ni...pasai tu mrk tk akan main buat je benda...its always WHY?WHY?WHY?...aku rase satu mase dulu org2 Islam pun mcm tu...thats was when Islam mencapai kegemilangan...maka lahirlah ramai ahli2 falsafah Islam yg ulung...disebabkan perkembangan falsafah ni jugak Islam maju dlm sains...sbb asas nyer kukuh...kalu tgk dlm konteks kita...hmmmm..tgk je la brp byk benda yg kite buat tk menjadi...gagal...sia2...buang duit...mcm2 la...aku rase ini salah satu sbb nyer...kite juga bergerak dari masyrkt industralis ke msyrt postindustrialis terlalu pantas...selaras dgn tuntutan Kapitalis...byk berlaku kecelaruan...percampur aduk kan unsur2 kedua2 masyarakat terbabit...hasil nyer lahir lah msyrkt konfius...JIWA KACAU GITU....ewwwwwwwwwwwwwwwwwww...awat la aku jadik falasampah ni....
Ape pun sebenar nyer aku nk UCAPKAN SALAM AIDILADHA...Salam Hari Raya Qurban...semoga di hari yang baik ini kite renung kembali pengorbanan yg telah kite laksanakan sepanjang tahun 2008 ni...ape kah cukup pengorbanan kite...ape yg telah kite buat utk org2 di sekeliling kite...utk masyrkt....utk agama...utk bangsa...utk keluarga...cube ddk sorang2 n senaraikan sumenyer...kalu byk alhamdulillah syukur...kalu tk..hmmmmm...paham2 la yer....pengorbanan tu luas bukan setakat korban ayam itik(masuk kategori korban ke) lembu kambing...Jihad la demi kesejahteraan Ummah...bagi yg pulang ke kampung berhati2 di jalanraya...jgn korban kan ape yg tk perlu di korbankan...
Ok...take care sume Maaf Zahir Batin....

Sunday, November 23, 2008

Salju d BONN

Yippieeeeeeeee...yessssss...yesszzzzzzzzzzzzz...Salju...Salji...Snow....Finally aku berjaya gak tgk salji...first time in my Life ok....opssssssssssssss....mmg la ak selalu pi oversea(statement hanssssszzzzzzzz.....hehehe) tp setiap kali pi autumn atau summer....so biler tgk salji aku jadik 'gayat'...aku bersyukur Allah swt bagi aku peluang tgk salji....actually dr semalam dh salji tapi tk byk...arini....mase aku dok taip ni salji dok turun lebat kat luar...tp tk leh nk amik gambar...GELAP.....tapi mmg cantik...aku rase kat UK pun dh snow...base on blog Rosmin d Durham...
Aku akan post gambar once aku dpt pic yg ok2...btw aku nk ucapkan TQ kepada pembaca blog aku kt Argentina tu...hmmmmm...biler nk dtg Jerman...aku tau nk bwk ko ke mana...hehehe...opsssssssssssssss....
ok guys...its the time of the month again...so I akan senyap seketika...but I will post gambar2 snow...cheerssssssssssssss...

Wednesday, November 19, 2008

Tribute to Jamie...Mimi n Amin...

Dear frenz...aku sebenar nyer tersentuh ngan tulisan tiga bloggers ni...korang boleh baca blog2 depa kat ruangan blog yg ade kat tepi blog aku ni...buat Jamie....entree blog ko yg terkini mmg menyentuh hati...I terpikir sejenak ttg diri...mmg byk benar nyer kata2 yg tertulis tu...I percaya BUKAN SUME ORG NAK BERKAWAN DGN KITE DAN BUKAN SUME ORG BOLEH JADIK KAWAN KITE...time2 mcm ni aku teringat satu ketika dulu ade sorang kenalan aku penah cakap kadang2 bukan salah kite atau salah org yg kite nk berkawan tu tapi ini lah asal kejadian kite...dah tuhan jadik kan kite mcm ni...tk de chemistry...kadang2 kite rase org tu la yg terbaik tp sebenarnyer bukan...itu cuma mainan perasaan kite...tapi Insya-Allah melalui mase kite akan terima hakikat yg kite bukan disenangi oleh sume org...dia tidak membenci...dan dia juga tidak selesa dgn kite...lumrah kehidupan...so sebagai menghargai kata2 tu aku nk quote beberapa potong ayat dr blog Jamie yg aku kira worth sharing...

"Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah sebelum menemui insan yang betul supaya apabila kita akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut. Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka tapi lazimnya kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telahpun dibukakan untuk kita"
Aku mmg setuju benar...kite terlalu leka dgn pintu yg telah tertutup tu smpai kite terlupa nk tgk pintu yg dh lama terbuka kt depan kite...buat yg penah melalui nyer...percaya lah...jangan pandang belakang...kehidupan harus diteruskan...biarlah ia menjadi kenangan...kite tidak mungkin akan lupa kan ape yg ade di belakang pintu tu tapi kite harus pasrah bahawa kehadiran kite tidak lagi diperlukan dibalik pintu itu...tanggungjawab kite telah selesai...move on..."Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang"..."Anda tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna sehingga anda melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam. Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang disekeliling anda tersenyum. Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, andalah yang akan tersenyum dan orang sekeliling anda pula yang akan menangis"
Aku tk tau la korang yg lain pikir mcm maner tapi aku mmg tersentuh ngan kata2 yg Jamie masuk kan dlm blog dia...thats why aku nk syer ngan korang...
Satu lagi aku tertarik ngan kata2 ORIGINAL dr blog Amin...aku rase its apply to everybody yg pernah melalui nyer...aku harap Amin tk kisah aku syer ngan yg lain2...well blog are suppose to be shared...hmmmm..


"i now understand, redha and to some extend really am sorry with the the days you've wasted on me when we were together... i could finally say this in my heart: "am glad that you meet the person you love"

Hang in there buddy...you will get over it Insya-Allah...tapi ape pun sentiasa ingat..."Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu jam untuk menyukai seseorang, satu hari untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang"...

Buat Mimi...life has it ups n down...you just have to be strong...HIJRAH...Insya-Allah itu yg terbaik...always remember when everything else fail...you still have your faith..."Mistakes are painful when they happen. But years latter collection of mistakes is called experience, which leads to success...Insya-Allah..." the beauty is that there's always hope..."Allah swt answers prayers in 3 ways...HE says yes n gives u what u want...HE says no n gives u something better...HE says wait n gives u the best in HIS own time...waulahualam"


Well aku rase mood blog ni agak ke arah jiwang2 lak...opssssss...ape pun aku tulis ni atas dasar persahabatan...tk de kaitan dgn yg hidup atau yg telah mati...ini lah kehidupan kite tk penah leka ngan melakukan kesilapan...aku jugak penah lalui yg kalian lalui ini...its hard but aku bersyukur aku sampai ke sini Insya-Allah hijrah ini yg terbaik buat aku...kalian juga mampu mengharungi nyer...btw kalu korang ade mase lawat2 blog ROSMIN DURHAM...dia ade collection of playlist yg aku suke....especially clip video JANGAN ADE BENCI...




Casey


Jangan Ada Benci


Andainya ada di antara kita nanti Berubah hala serta janji Jangan ada benci Suka dan duka dilalui Jadikan kenangan di sudut hati


Andainya cita-cita tidak kesampaian Ikatan murni terputus di pertengahan Jangan dikesalkan Jangan lantaran kegagalan Kita saling berdendam saling bermusuhan


Ungkit-mengungkiti Sakit-menyakiti Memusnahkan diri


Kita harus tabah dan bersedia


Cekal hadapi kemungkinan yang tiba


Kadangkala yang berlaku Di luar kemahuan kau dan aku


Hayati lah lirik lagu ni...kalu korang hayati...its not about luv...This Is My All Time Fav...hmmmm...mase aku Management Trainee kat L&G kita org kena hafal lirik lagu ni ok...uuuuuuuuuuuuuuu...mase tu mmg la BOSAN!!!!...tapi la ni aku appreciate lak lirik tu...

Monday, November 17, 2008

KangKung n Kunyit...

Hai...buat mrk2 yg dok bagi komen I tima kasih byk...I mmg baca tp mcm I ckp dulu I tk leh la nk ulas sume komen yg masuk...blog kite FAMOUS so ramai sgt(uuuuuuuuuuuuuuuu...kuasa tak statement mcm ni...hehehehehe)....Ok la arini I kuar dari tabiat biasa I blog waktu hari biasa...actually arini ade MISCOMMUNICATION(okkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...very COMMON kat Jerman NI!!!!!!!) pasai jadual kelas....
Ok la itu tk penting kalu I dok citer pasai jadual kang aku emo ade gak org Jerman yg kena hempuk(ooooooooooooooooooooooo....Janszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....opsssssss)...actually tgh td ade depa dok check bilik(ala2 inspection bilik asrama...KUASA TAK korang bilik aku ala2 kena amik gambar sbb ade LUMUT kt dinding...HeLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO...hina ok...depa mmg particular pasai bebenda mcm ni...reason being...inspector tu kate sbb aku tk bukak tingkap so lumut membiak atas dinding bilik...HELOOOOOOOOOOO...depa boleh la bukak tingkap bilik ala2 lemak byk...I yg CUte ni maner tahan sejuk....hmmmmmmmmmmmmmm...no komen la ngan org Jerman ni...Masalah nyer mase dia dok mengomel aku tk tau dia ckp ape...sbb dia ckp JERMAN!!!!!!...so aku tk pasti dia nk saman aku atau ape!!!!!...kt sini sume benda SAMAN!!!!!...ishhhhhhhhhhhhhhhhhh.....tensennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...so kesimpulan nyer as usual aku kena pi international ofc...suruh depa call asrama aku tanyer APE KES??????...korang doa2 la utk aku...Kejisssss Ok...
Ok actually topik aku bukan pasai tu...tapi pagi td aku baca emel dr Ratu Sepanjang Zaman KPKT...Miss Nonie Abegail de la Dayak's...ok...korang tak perlu tau la dia sape tapi mmg jelita org nyer...almaklumlah kacukan Cina n Iban...dia ni penah dinobat ratu Rumah Panjang Tiga Purnama berturut2...hehehehe...n aku jugak baca Blog Amin ttg kunyit...actually secara kebetulan kot topik emel dari Nonie pasai KangKung manakala topik blog amin lak pasai kunyit...aku ketawa sorang2...dua benda ni mmg byk kenangan buat aku...Citer Nonie mudah je...aku nk syer ngan korang...dia kate pekerja yg bagus umpama KangKung...buang kat maner pun dia melata(hidup la tu gamak nyer)...n di samping tu ia boleh jadik makanan...yg kaya...yg miskin...sume makan kangkung...berkhasihat la gitu....itu kate nyerr org2 yg bagus buat keje kat ofc...kite boleh la sama kan mereka ngan kangkung...bagi yg malas lak aku quote bahan utama dalam resepi Amin...KUNYIT...utk makluman korang...kunyit ni kalu korang pegang ia akan meninggalkan kesan kuning kat tangan...kesan nyer lama...baru hilang...di samping tu jugak bagi org2 pompuan kunyit ni ade pengaruh besar...hehehehe...aku no komen tapi MiMi mungkin ingat kejadian kat umah dia kt Penang mase kami buat master dulu...aku pelik sbb hsemate dia minum air KUNYIT aku tanyer ngape dia kate sbb TUTTTTTTTTTTTTTTTTT...aku gelak besar...syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyssssssssssssssssssssssssssssssshhhhhhhhhhhhhhhhhhh...tu je la citer aku utk arini..so lain kali kalu korang makan KangKung or makan Kunyit ingat2 la citer aku ni......

Sunday, November 16, 2008

Muenster...Muenster...alles klar...schuun...











































































Hai everybody...hmmmmm...sihat ke...ok la aku nk citer kat korang ari jumaat, sabtu n ahad aku pi Muenster...salah sebuah bandar M√ľnster...bandar ni terletak di North Rhine-Westphalia...opsssssssssss...terbelit lidah ok...korang jgn risau...aku pun masih konpius ngan sistem pentadbiran kat Jerman ni...ape pun Jerman amalkan sistem federal so sama mcm M'sia...depa ade kerajaaan persekutuan n kerajaan negeri...so aku rase Westphalia ni salah satu wilayah la kot(hmmmm...mungkin kombinasi beberapa negeri....dlm konteks M'sia...) kalu slah...korang anggap je betul...Perjlnan aku ke sini ambik mase 2 jam keretapi laju...kos nyer XXeuro...perjalanan keretapi nyer seronok...sbb dia lalu beberapa bandar yg aku kira 'cute'....Yg sebenarnyer aku pi ke Muenster ni sbb nk jumpe kawan baru aku...nama dia Cik Rose...yessssssss....mmg baik giler dia ni...terharu sangat ngan layanan dia...korang jgn tk tau aku kenal dia melalui ucapan salam perantauan dalam utusan malaysia...hmmmmmmmmmmmmm...biasa la aku....redah je....dia ni lecturer dlm bidang health sc dr USM Kubang Kerian...lecturer mengajar bakal2 DOKTOR ok...uuuuuuuuuuuuuuuuuuu....bidang dia susah aku nk sebut...tapi ade kaitan ngan perubatan la...dia ni mmg pandai masak...siap buat bekal bagi kat aku....uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....I miss M'sia...dia dh dok sini tiga tahun so dh paham masalh org2 yg baru sampai kt Jerman ni...Ok cite balik pasai Muenster ni...bandar ni mmg ade terkenal sebagai bandar Universiti...daripada lebih kurang 270,000 penduduk nyer 50,000 adalah terdiri daripada pelajar...terdapat 8 universiti kat sini...utk makluman korang Institut Max Planck...hmmmmmmm...bagi yg tk tau Inst ni mmg famous dalam bidang Biomedcine n byk research dlm kanser...terletak kat sini gak...so Cik Rose yg aku jumpe tu bukan la calang2 org...syhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....

Muenster...Muenster...Gambar je...




































































hmmmmmmmmmm...aku rase aku kena ade facebook so korang boleh tgk gambar lg byk....setuju tak...he...he...he...

Wednesday, November 12, 2008

I Luv Cologne

















Well semlm...11 Nov...adalah permulaan Cologne Carnival...aku tk tau ape fungsi Carnival ni(hmmmmmm...perlu ke detail!!!!!!)....so kawan2 aku ajak pi...secara kebetulan kami tk de kelas n Carnival ni start jam 11am so kami pun ape lagi...btw kalu kat Jerman ni student je sume pengangkutan awam FREEEEEEEE!!!!!!...jgn jeles...n Cologne lebih kurang 40 minit je...dekat ok...tk yah citer...tgk je gambar2 ni...I likeeeeeeee....btw depa sume MABUK OK!!!!!...daging BABI pangang di jual merata!!!!!!!...hmmmmm...so nk kena samak ok...opsssssssss.....

Carnival Part 1






















I LUVVVVVVV itTTTTTTTTTTT...what else to say...Guys make sure datang 11.11.....the carnival Starts ok.....